Vandringsturnén går via Östergötland

ÖSTERGÖTLAND

. Artisten och låtskrivaren Stiko Per Larsson är ute på vandringsturné. Till fots tar han sig från Göteborg till Leksand. Nästa vecka stannar han till i Östergötland för att ge konserter till förmån för Barncancerfonden.

Det är Stiko Per Larsson tolfte turné till fots genom landet. Syftet är att fortsätta förra årets påbörjade insamling till Barncancerfonden, med målet att nå en totalsumma på över 1 miljon kronor till deras arbete att motverka barncancer.

Stiko Per Larsson från Leksand blev känd för en bredare allmänhet när han tidigare i år deltog i Melodifestivalen med låten "Titta vi flyger". Under tidigare vandringsturnéer har han samlat in en miljon kronor till SOS Barnbyar. Nu är målet att få ihop minst lika mycket till Barncancerfonden.

– Jag fick höra om en bekant till familjen och om hans fyraårige barnbarn som drabbats av en obotlig cancer. Efter en tid så gick pojken tyvärr bort. Då tog jag beslutet att vandra för att samla in pengar för Barncancerfonden, för att göra det jag kan så att forskningen en dag ser till att inga fler barn drabbas. Den lilla pojken som gick bort hette Cem Seger. Hans historia finns med i allt jag gör under den här turnén, säger Stiko Per.

Det börjar som "ett nyfiket projekt", berättar han, att vandra från hemtrakten i Dalarna till Stockholm 2007.

– Sedan har jag fortsatt vandra och uppträda men sträckorna har blivit längre. Att vandra är ett fantastiskt sätt att resa och uppleva vårt land men man når också ut till platser och scener som vanligtvis kanske inte nås av en turné. Och jag möter människor jag inte skulle mött annars.

Under totalt 11 år på turné till fots genom Sverige har Stiko hunnit med ungefär 400 konserter och vandrat 800 mil.

Nästa vecka går vandringen från Mullsjö via Gränna upp till Ödeshög, där Stiko Per Larsson spelar på onsdag – på 56:ans bar. På torsdag vandrar han vidare till Vadstena, där han framträder i Klosterkyrkan, och på fredagen väntar ett framträdande i Mjölby hembygdsgård.

– Jag ser fram emot att få komma ut och möta försommaren, människor och på uppträda på många nya platser. Det är som sagt en väldigt fint sätt att uppleva landsbygden på. Men allra mest hoppas jag på att nå miljonen i insamlade pengar, säger Stiko Per Larsson om de kommande veckorna.

Vandringsturnén, en sträcka på drygt 90 mil, beräknas pågå i 33 dagar.

Det är fri entré till de akustiska konserterna, men det finns möjlighet att lämna ett frivilligt bidrag till Barncancerfonden under konserten via swish eller kontant.

Här spelar Stiko Per Larsson:

23 maj – 56:ans bar, Ödeshög, klockan 19:30

24 maj – Vadstena Klosterkyrka, klockan 19:00

25 maj – Mjölby hembygdsgård, klockan 20:00

26 maj – Trädgårdsföreningen, Linköping, klockan 17

Publicerad 18 May 2018 00:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag