Miljöfokus när eleverna får välja

VÄSTRA HARG

. I höst är det dags för val till kommun, riksdag och landsting – men redan nu har eleverna på Västra Hargs skola sagt sitt. Eleverna är överens; miljö och hållbar utveckling är de viktigaste frågorna.

Av
Pernilla Alsén

Det började med att eleverna i klass 4-5 läste geografi berättar SO-läraren Malin Karlsson.

– Jag märkte att många var nyfikna på det här med miljöförstöring och hållbar utveckling, så vi har jobbat vidare med det.

Under flera veckor har eleverna jobbat med projektet där de gruppvis fått bilda ett eget parti, ta fram partiprogram, vallöften och valaffischer, utifrån vad de tycker och vill ändra på.

– På det sättet har vi berört många delar inom SO:n, säger Malin Karlsson och berättar att de flesta eleverna varit väldigt engagerade.

När Östgötatidningen kommer på besök är det dags för de tre grupperna Stockpartiet, Plastpartiet och Hållbarhetspartiet att presentera för skolans övriga elever vad de står för. Gemensamt för alla tre partierna är ett stort fokus på miljö.

Vi behöver alla bli bättre på hållbarhet och ta bättre hand om djuren, det är de eniga om. I Stockpartiet lyfter man till exempel fram att man vill se fler timmerhus, för att de är skonsamma för miljön.

Även flyktingfrågor, integration och skolans betygsystem diskuterades. Stockpartiet ville till exempel införa böter mot skolkning medan Plastpartiet menade att man borde ha betyg i uppförande från första klass. Hållbarhetspartiet lyfte, som namnet antyder, fram en rad frågor med koppling till hållbarhet; djur, natur och integration.

Som sig bör presenterade partierna också sina vallöften, vad det skulle innebära om just de fick flest röster.

– Om vi vinner valet kommer vi att ordna en sjukamp för alla på skolan, lovade Plastpartiet medan de andra partierna kontrade med rastaktiviteter och en särskild cykeldag som "belöning".

Längst gick Hållbarhetspartiet, som erbjöd sig att städa allas bänkar och skåp vid en eventuell valseger.

Eleverna vi pratar med gillar den här sortens skolarbete, berättar de.

– Det har varit väldigt kul och man har lärt sig mycket. Det är mycket lättare att komma ihåg det man lärt sig när man jobbar så här, tycker Tindra som representerar Hållbarhetspartiet.

Hon får frågan om hon kan tänka sig att bli politiker när hon blir äldre.

– Ja, jag hade kunnat bli det om jag inte skulle bli hockeyproffs, säger hon.

När det var dags för röstning fick skolans elever varsin valsedel, där de satte ett kryss för det parti de tyckte hade bäst idéer och vallöften.

Efter rösträkningen visade det sig att Hållbarhetspartiet fått flest röster. Ska vi gissa att det blir extra fint städat i Västra Hargselevernas skolbänkar fram över?

Publicerad 28 May 2018 15:26

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag