Matilda, 22, brinner för politiken

BOXHOLM

. Det politiska intresset väcktes i högstadiet. Och nu, vid 22 års ålder, lägger Matilda Ekeblad i stort sett all ledig tid på politiken.

Visst har det pratats och diskuterats en del därhemma, runt middagsbordet under uppväxten, berättar Matilda Ekeblad från Boxholm. Men ingen av föräldrarna har varit politiskt engagerade.

Det var under högstadietiden, på Stenbockskolan, som intresset för politik och debatt växte fram. Innan dess var det hästar och ridning som gällde.

– Jag har ridit hela livet, men så skadade jag ryggen och blev tvungen att sluta. Jag är sådan som person – det är allt eller inget, ler Matilda Ekeblad.

Att hon fick upp ögonen för politiken tackar hon bland annat sin tidigare SO-lärare, Johan Birath, socialdemokratisk toppnamn i Boxholm, för.

– Boxholm har alltid varit väldigt rött och jag har alltid tyckt om att prata och diskutera. Johan Birath uppmuntrade och utmanade alltid mig i mina åsikter och tankar. Det var helt klart en bidragande orsak till att jag blev intresserad, säger hon.

Ekeblad började läsa på om politik och i nionde klass blev hon medlem i Moderaternas Ungdomsförbund (MUF).

– Men engagerad på riktigt blev jag inte förrän ett par veckor innan valet 2014. Då kände jag att det var dags, att jag ville göra något.

Hon hörde av sig till MUF:s distriktsordföranden och frågade hur hon kunde hjälpa till, Matilda blev satt i arbete. Sedan dess har hon gått helhjärtat in i det ideella arbetet runt politiken. Skolbesök, andra kampanjuppdrag, talarkvällar, utbildningar och möten – omkring 20 timmar i veckan uppskattar Matilda att hon lägger ner på det politiska arbetet.

Sedan februari i år är hon ny distriktsordförande för MUF i Östergötland.

– Allt med politik är roligt! Man lär sig väldigt mycket, man kan påverka och förändra. I stället för att bara klaga kan jag nu lägga fram en motion, det är en ganska häftig känsla.

Hon lyfter fram två politiska förebilder; Moderaternas förra partiledare Anna Kinberg Batra och Marie Morell, regionpolitiker, som båda fungerar som Matildas mentorer.

Förutom distriktsordförandeposten är Matilda också ledamot i kultur- och turismnämnden i Boxholm och i Region Östergötland, i brukardialogberedningen. Ekeblad, som just nu läser statsvetenskap, planerar att utbilda sig till sjuksköterska. Frågor om hälso- och sjukvård, barn och unga är det som ligger henne närmast.

Att inte fler unga engagerar sig politiskt tror Matilda varken beror på lathet eller ointresse.

– Många unga säger först att de inte är intresserade av politik, men sen när man pratat en stund visar det sig att de tycker och tänker jättemycket om till exempel skolan, om bostadssituationen... Allt är ju politik, ler Matilda.

Orolig är hon inte, för politikens framtid.

– Nej, generationer byts ut och viljan att förändra kommer aldrig att försvinna.

Matilda Ekeblad

Ålder: 22

Familj: Mamma, pappa och tre syskon

Bor i: Linköping (uppvuxen i Boxholm)

Gör: Studerar, jobbar ideellt som distriktsordförande för MUF i Östergötland

Förebilder: Anna Kinberg Batra och Marie Morell

Publicerad 29 May 2018 00:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag