Många möjligheter att fira nationaldagen

ÖSTERGÖTLAND

. För den som vill fira Sveriges nationaldag nästa vecka finns alla möjligheter och en rad olika alternativ att välja mellan.

Av
Pernilla Alsén

I Skänninge slår man som vanligt på stort när det är dags för nationaldagsfirande. Redan kvällen innan, 5 juni, drar festligheterna igång med cruising genom stan och efterföljande festligheter och musikframträdanden på Tivoliängen.

För musiken och underhållningen står artisten Magnus Bäcklund samt banden Hub Caps och Tideline. Som vanligt är det Skänninge Lionsklubb som håller i arrangemangen. Nationaldagen, 6 juni, rivstartar på morgonen med mopedrally från Stora Torget och marsch med Mjölby Ungdomsmusikkår. Därefter väntar nationaldagsfirande med bland annat med veteran- och finbilsutställning, traktortävling och barntivoli. Nytt för i år loppet "Nationaldagslöpet", en löpartävling för både barn och vuxna.

I Boxholm firar man traditionsenligt i Folkets park på eftermiddagen, med aktiviteter för både stora och små. Firandet startar med marsch med Boxholms musikkår från torget .

I Vadstena firar man i Hamnparken. Här bjuder kommunen tillsammans med Vadstena Sparbank på ett matigt program. Bland annat framträder artistduon Peter och Bruno och barnunderhållarna Systrarna K utlovar allsång. Även här inleds firandet med marsch, från Rödtornet.

Peter Johansson och Bruno Mitsogianni uppträder i Vadstena på nationaldagen.

Peter Johansson och Bruno Mitsogianni uppträder i Vadstena på nationaldagen. Foto: Peter Knutson

I Ödeshög fortsätter man den populära traditionen med sillunch på torget, där det också delas ut utmärkelser och stipendier. Kulturskolan står för musikunderhållningen och den som vill kan följa med i fan-paraden, som inleder firandet, från Kulturskolan till torget.

Det finns också möjlighet att fira nationaldagen på snö. Det är Sya Skidklubb som kommer att preparera de centrala delarna av Kungsvägen i Mjölby med snö och under förmiddagen arrangerar sprintlopp för både motionärer och tävlingsåkare, barn som vuxna.

Skidloppet kördes tidigare i Sya på midsommarafton, men flyttades förra året till Mjölby under nationaldagen, vilket blev riktigt folkfest. Kungsvägen och Kanikeplan fylldes av skidåkare och en stor flaggviftande publik. I samband med skidtävlingen firas också Kulturskolans dag, med musikframträdanden i runt om i centrum och i Gästisparken, där det också finns möjlighet att prova på orientering.

På eftermiddagen blir det traditionellt firande i Mjölby hembygdsgård med Frida Knutsson som konferencier.

Mer information om de olika nationaldagsfirandena runt om i länet kan du hitta på visitostergotland.se och på respektive kommuns hemsida.

Publicerad 31 May 2018 00:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag