Hälsosam stig runt ån

MJÖLBY

. I veckan invigs en 4,5 kilometer lång hälsostig längs Svartån. Förhoppningen är att fler Mjölbybor ska ge sig ut och motionera.

Av
Pernilla Alsén

Skyltarna som ska visa vägen är på plats och på nationaldagen invigs det nya promenadstråket i Mjölby.

Bakom "Hälsans stig" står Riksförbundet HjärtLung som samarbetar med landets kommuner för att skapa promenader för ett hälsosammare Sverige. I dag finns omkring 130 stycken runt om i landet och nu alltså även i Mjölby.

Man kan påbörja promenaden var man vill under sträckan och vägen följer Svartåns kant och går både genom natur och stadskärna. Stigen leder bland annat förbi Mjölby kyrka, Stadsparken och Hembygdsgården, den sträcker sig från Älvkulla och Egebylund i norr till gång- och cykelbron vid minigolfbanan i centrala Mjölby i söder. Underlaget längs sträckan är gångvänligt och består av asfalt eller hårdgjord grusyta och saknar nästan helt backar.

– Syftet med Hälsans Stig är att bidra till ökad motion i syfte att förbättra folkhälsan och minska sjukdomarna i samhället. Stigen är öppen för alla, oavsett ålder och fysisk kondition så har man glädje av stigen, berättar kommunens trafikingenjör Joel Runn som tillsammans med landskapsingenjör Matilda Johansson drivit projektet med "Hälsans stig".

Hälsans stig runt Svartån är 4,5 kilometer lång.

Hälsans stig runt Svartån är 4,5 kilometer lång. Karta: Mjölby kommun

Publicerad 04 June 2018 00:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag