Cyklar tio mil på elcykel

MOTALA

. I år har ett nytt lopp tillkommit under cykelveckan. Det är Vätternrundan 100 kilometer, där det är möjligt att cykla elcykel. Motalaparet Lena Hallberg och Tommy Abrahamsson ska cykla det.

Av
Carolina Fransson

Lena och Tommy står redo i cykelkläder när vi träffas. Efter vår intervju ska de ge sig i väg på en cykelrunda.

– Jag tror vi kommer att cykla Lemundavägen och vända vid Övralid, innan den där backen. Vi har ett av barnen hemma så vi vill inte vara borta så länge i dag, förklarar Lena.

Tommy har cyklat Vätternrundan flera gånger tidigare, men det var 17 år sedan sist. För Lena är det första gången hon kör ett cykellopp.

– Tröskeln har varit lite för hög. Nu när den här möjligheten med elcykel kom så tyckte vi båda två att det skulle vara en rolig grej, säger hon.

Hon har haft sin elcykel i cirka ett år, och cyklar oftast på den lägsta assistansen så att hon får så lite hjälp som möjligt.

– Jag cyklar mest av egen kraft. Jag tar lite extra hjälp i uppförsbackar, motvind och så vidare, förklarar hon.

Så kommer de båda också att tänka under loppet, för elen kommer inte att räcka i tio mil. De kommer att behöva planera loppet. Om och när batterierna kommer att ta slut är det de tänker på mest inför loppet.

– Det är den största utmaningen. Att kunna lägga upp loppet så att man hushåller med elen så att den räcker hela vägen runt. På pappret står det att mitt batteri ska räcka i åtta mil. Över Ombergsbacken måste vi cykla för egen kraft, eller faktiskt gå upp, för det kommer att ta massor av el annars. När elen väl tar slut blir det en jättetung cykel, säger Lena.

Loppet är öppet för andra cyklar också och då de även har hybridcyklar tvekade de ett tag över vilka cyklar de skulle ta. Men Lena är mest van vid att cykla långt på elcykel. Något de tycker är roligt med det nya loppet är att både män och kvinnor kan anmäla sig till det, så att de kan cykla det som par. De ger sig ut tillsammans och träningscyklar på helgerna så mycket de hinner. I och med att de har anmält sig till ett lopp avsätter de ledig tid för träning, vilket de också ser som positivt ur ett hälsoperspektiv.

Jag cyklar mest av egen kraft, men tar lite extra hjälp i uppförsbackar och motvind

– Jag promenerar mycket annars. Det här har fått mig att steppa upp lite. Jag har lite ont i en höft, så det passar bra för mig att cykla. Jag har ridit mycket förr och då kommer man ju ut på ett liknande sätt i naturen. Jag kan sakna det, men när jag cyklar får jag lite samma känsla, säger Lena.

De startar 09.36 på förmiddagen och har ingen tanke på att köra under en viss tid. De ser det helt och hållet som en rolig grej.

– Det ska bli roligt att testa och vara med när det anordnas för första gången. Att se vilka andra som är med och hur många det är, säger Lena.

– Det ger en viss kick att vara med i starten under det här arrangemanget. Vi hoppas att det blir fint väder, för vädret gör mycket. Sen är det ju lite så att det är ju första gången det här arrangeras. Ingen har ju någon erfarenhet av att ha kört tio mil på det här sättet med elcykel, säger Tommy.

– Jag tycker att det är en jättebra grej. När man öppnar upp för något sånt här så vill jag gärna anmäla mig så att loppet blir kvar, säger Lena.

Personligt:

Lena Hallberg och Tommy Abrahamsson

Bor i Motala och har tillsammans fyra utflugna barn. Tommy har tre och Lena ett. Tommy är från Motala och Lena från Gammalkil utanför Linköping. Tommy har cyklat Vätternrundan sex gånger tidigare. Senast var år 2000. För Lena blir det första cykelloppet.

Publicerad 07 June 2018 00:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag