Snö och sol på nationaldagen

MJÖLBY. För tredje året i rad kantades Kungsvägen i Mjölby av flaggviftande publik, när skidfesten "Nationaldagssprinten" kördes i går.

Av
Pernilla Alsén

Det är Sya Skidklubb som är så förutseende att de varje vinter lägger undan en ordentlig hög med snö, täcker den med isolerande flis, och gräver fram den lagom till nationaldagen. Under flera år kördes skidloppet på Sya skidsstadion på midsommarafton, men för ett par år sedan döpte man om arrangemanget till "Nationaldagssprinten" och flyttade till Kungsvägen i Mjölby.

Skidlöparen Tuva Forsell (t.v.) hade en egen supporterklubb på plats.

Skidlöparen Tuva Forsell (t.v.) hade en egen supporterklubb på plats. Foto: Pernilla Alsén

Ett par hundra meter spår hade de flitiga, snöskottande skidentusiasterna fått ihop och loppet kördes i både tävlings- och motionsklasser. I den sistnämnda klassen gick det ut på att, i stället för att skida snabbast, pricka den tid som man gissat innan loppet. Den som fick äran att inviga sprintloppet – på skidor, förstås – var landshövding Elisabeth Nilsson. Ett uppdrag som inte var något problem alls för en snö- och skidvan norrbottning som den inom kort avgående östgötska landshövdningen.

Landshövding Elisabeth Nilsson invigde Nationaldagssprinten.

Landshövding Elisabeth Nilsson invigde Nationaldagssprinten. Foto: Pernilla Alsén

Men det var inte bara skidor på schemat den här förmiddagen. Flera föreningar och organisationer fanns på plats för att visa upp sin verksamhet, bland annat uppträdde Kulturskolans elever. Dessutom invigdes den nya "Hälsans stig", ett nytt promenadstråk som går längs Svartån.

Kulturskolan uppträdde både utanför Galleria Kvarnen och i Gästisparken.

Kulturskolan uppträdde både utanför Galleria Kvarnen och i Gästisparken. Foto: Pernilla Alsén

Publicerad 07 June 2018 11:45

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag