Hon är redo att ställa ut i Paris

MJÖLBY

. I augusti 2017 drabbades Margaretha Pettersson Elfstrand av cancer. På grund av utebliven ork tvingades hon då lägga undan penslarna ibland. Nu är hon friskförklarad och har återupptagit målandet. Siktet är inställt på en utställning i Paris i höst.

Av
Carolina Fransson

Margaretha tar emot i sitt hem på Israndsvägen i Mjölby. Vi går ut till hennes ateljé i garaget där ett bord välfyllt med färgflaskor visar hennes kreativitet. Längs den ena garageväggen står målningar som hon gjort under våren. De är gjorda i glada färger, som gult och turkos. Turkos är en färg som Margaretha har fastnat för det senaste året.

– Jag skulle säga att jag målar med lugnare färger nu. Någon har uttryck det som att när man tittar på min konst så får man en känsla av utforskande, av ro och harmoni, att hitta hem, säger hon.

Färgen började synas i de målningar som hon orkade göra under sjukdomsperioden. Skaparlusten har alltid funnits i henne, även om orken inte alltid har funnits där när hon var sjuk, och livet kommit emellan. Hon började måla 1992, som en hobby, då hon samtidigt arbetade som förskollärare. Margaretha har gått flera kurser, och 2015 kom hon in på konstutbildningen på Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa. Under det året byggde hon upp sin ateljé och sitt kontaktnät. Hon var med på konstrundor och samlingsutställningar.

– Sen blev jag tyvärr sjuk. Jag hade utställningar inbokade, men var tvungen att säga att tyvärr kan jag inte komma. Vi får flytta dem, så de är flyttade till nu i augusti, säger hon.

Margaretha P Elfstrand berättar om hur sjukdomen påverkade hennes skapande.

Margaretha P Elfstrand berättar om hur sjukdomen påverkade hennes skapande. Foto: Carolina Fransson

Under sjukdomstiden gjorde hon några målningar som ett slags sätt att bearbeta den oro som sjukdomen förde med sig. Sjukhusmiljön, ord som oro och cancer finns med i de målningarna. Hon orkade måla korta stunder. Ibland ingenting alls. Nu är hon friskförklarad sedan november förra året och tillbaka fullt ut igen. Hon har hittills i år ställt ut i en samlingsutställning i Uppsala och i sitt sommarhus under Norra Vätterns konstrunda.

– Senare i år ska jag ställa ut på hotellet i Skänninge, i Ystad och i Lysekil. Efter det är det oktober och då åker vi ner till Paris, säger hon.

På ett stativ i garaget står målningen Dreams, som fått namn och färgval ifrån hennes drömmar om att komma utanför Sverige med sin konst. Dreams ansökte hon om att få ställa ut med under en utställning på Carrousel du Louvre i Paris. Hon har aldrig ställt ut ute i Europa tidigare.

– Jag har haft kollegor som har ställt ut där för längesen, och jag vet också att Paris är konstens mecka, ett sätt att komma ut i världen. Jag tänkte att jag chansar och ansöker. De svarade att tavlan var väldigt uttrycksfull, säger hon.

"Jag skulle gärna ställa ut i Italien - det är spännande"

Hon hoppas att hennes medverkan på utställningen i Paris ska öppna dörrar för fler utställningar utomlands.

– Jag skulle gärna ställa ut i Italien. Det är spännande, och jag tror att abstrakt konst tilltalas mer ute i Europa än i Sverige. Deras egna konstnärer målar ofta jättefina hus och jättefina miljöer. Jag tror att det är lite exotiskt för dem med abstrakt konst. Sen får vi se vad som händer efter oktober. Det blir spännande, säger hon.

Margaretha Pettersson Elfstrand

Bor i Mjölby. Utbildad förskollärare och specialpedagog som arbetat inom skolan under en stor del av sitt liv. Hon har målat sedan 1992 och började då med föreställande konst i olja. I dag målar hon abstrakt konst.

Blev nyligen utsedd till årets kulturstipendiat i Mjölby och har flera utställningar på gång. Medverkar i en utställning på Carrousel du Louvre i Paris den 19 oktober- 21 oktober.

Publicerad 12 June 2018 13:50

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag