Sprang fem maraton på fem dagar

ÖSTERGÖTLAND.

Fem maraton på fem dagar - det låter nästan som en omöjlighet. Men inte för de 25 löpare som förra veckan sprang längs hela Göta kanal.

Av
Pernilla Alsén

Evenemanget heter Göta Kanal Run och anordnades för fjärde året i rad. Man kanske kan tro att intresset för detta smått "galna upptåg", att springa ett maraton om dagen fem dagar i sträck, är begränsat. Men så är inte fallet. Till de 25 platserna kom flera hundra ansökningar, enligt arrangören.

Fokus ligger inte på själva löpningen, här står gemenskap och samtal människor emellan i centrum. Syftet med långloppet, som inte är någon tävling, är enligt beskrivningen "att skapa en plattform för idéspridning och på ett rebelliskt sätt marknadsföra Göta kanal som Sveriges längsta kulturhistoriska byggnadsverk".

– I och med den starka löpar-, friluftslivs- och äventyrstrend som finns i Sverige väcker projektet stort intresse bland allmänheten. Göta Kanal Run gör så att fler inser tillgängligheten till kanalen, den vackra naturen och kulturarvet som Göta kanal innebär, säger initiativtagaren Richard Leckne.

Mellan 6:e och 10:e juni sprang de 25 löparna längs hela Göta kanal, från Sjötorp till Mem. Dag tre avverkades sträckan Motala-Berg.

Micael Dahlen, författare och professor vid Handelshögskolan i Stockholm, var en av deltagarna i Göta Kanal Run.

Micael Dahlén, professor vid Handelshögskolan i Stockholm, var en av deltagarna i Göta Kanal Run. Foto: Privat

Publicerad 13 June 2018 00:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag