Samarbete om manlig vänskap och machokultur

VADSTENA.

Snart har årets pjäs på Gräsgården premiär. Nytt för i år är teaterföreningens samarbete med organisationen Under Kevlaret.

Av
Pernilla Alsén

I sommar sätts "Två adelsmän från Verona" upp av Shakespeare på Gräsgården (SHPG) i Vadstena. Pjäsen, vars handling här är förlagd till 1960-talets Italien, handlar bland annat om manlig vänskap, ungdomlig kärlek och passion.

Pjäsens tema har tydliga paralleller till det som organisationen Under Kevlaret, grundad i Vadstena, jobbar för. Under Kevlaret, som drivs av Mårten Granlund och Simon Billemar, arbetar med unga killars psykiska hälsa och SHPG har även de under flera år jobbat med teman och frågor som handlar om unga människors förhållande till sina könsroller, liksom samhällets krav och regler för vad som krävs och förväntas av dem.

"Vill sprida medvetenhet hur machokulturen och synen på maskulinitet påverkar"

Idén om ett samarbete kom från Anders Hedeborg som är ordförande i SHPG:s vänförening. Samarbetet innebär bland annat att teaterensemblen och produktionsteamet kommer att ha workshop tillsammans med Simon Billemar. Syftet är att försöka hitta beröringspunkter verksamheterna emellan, för att bland annat kunna användas som input i skådespelarnas gestaltning av rollerna.

– Under Kevlaret vill sprida medvetenhet hur machokulturen och synen på maskulinitet påverkar och begränsar oss och då är det intressant att man inom kulturen, som till exempel Shakespeare på Gräsgården, hakar på så att det sprids, säger Simon Billemar.

Förutom redan nämnda workshop med skådespelare och produktionspersonal kommer man i sommar, efter en av föreställningarna, att ha en öppen diskussion med publiken – detta för att fånga upp frågor och funderingar som dykt upp under föreställningens gång.

Publicerad 14 June 2018 00:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag