Mitt yrkesval – frisör

”Det krävs en nyfikenhet och vilja att hålla sig ajour”

ÖSTERGÖTLAND

. Vill du också berätta om ditt yrkesval i tidningen? Mejla: redaktion@ostgotatidningen.se.

Hur länge har du jobbat som frisör?

– Jag tog studenten 1997 från Frisörprogrammet på Ljunkan i Linköping, så det blir 21 år.

Hur kom det sig att du valde det yrke som du gjorde?

– Man kan nog säga att jag halkade in på ett bananskal, jag hade inga tankar på att bli frisör från början. Vi skulle ut på prao i åttan och jag hade fixat så jag kunde vara på en salong i Linköping. Sedan fick jag sommarjobb på den salongen och jag tyckte det verkade kul, så jag sökte utbildningen.

Har du haft något annat jobb?

– Jag läste in pedagogik och metodik på universitetet och har jobbat som frisörlärare i åtta år. Då jobbade jag på en eftergymnasial privat skola som låg i Linköping och hette Svenska Frisörakademin.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får träffa så mycket människor och att varje hår är helt unikt. Jag kan aldrig utföra en behandling på samma sätt, eftersom alla hår har olika förutsättningar - det är utmanande. Det är även roligt att driva företag med allt vad det innebär.

Finns det några nackdelar med jobbet?

– Alla jobb har väl sina för och nackdelar, tänker jag . Det som många tar upp som nackdel med jobbet är risken för arbetsskador och att vi jobbar med kemikalier, som i längden inte är så bra för oss. Jag tänker att det handlar mycket om att ta hand om sig; boka in luft i schemat, träna, ha bra ventilation, välja bra produktsammarbetspartner som väljer bättre ingredienser i sina produkter.

"För mig är det viktigt att känna att jag har möjligheten att styra mitt jobb och arbetstider"

Vad krävs för att bli en bra frisör?

– Att man lär sig grunderna och kan dem utan och innan. Sedan krävs också en nyfikenhet och vilja att hålla sig ajour med alla nya trender och tekninker som följer modet, att man är villig att vidareutbilda sig och uppdatera sina kunskaper. Och att man gillar människor, så klart.

Du är egen företagare. Hur viktigt är det för dig, att vara din egen?

– För mig är det viktigt att känna att jag har möjligheten att styra mitt jobb och arbetstider. Det är svårare att ha den friheten när man är anställd. Det är en frihet under ansvar såklart och man jobbar ju defenitivt inte mindre som egen, men jag kan styra tiderna lite mer. Som det känns nu är jag hellre egenföretagare än anställd.

Om du inte skulle jobba med det du gör, vad skulle du då välja för yrke?

– Det skulle nog vara något inom musiken… musiklärare kanske.

Namn: Jenny Strömgren

Ålder:39 år (fyller 40 i nästa vecka)

Bor i: Mantorp

Familj:Maken Magnus, barnen Lilly och Noel

Intressen: Musik, trädgård och inredning

Jobbar som:Frisör

Publicerad 18 June 2018 09:38