Nu har cykelveckan gått i mål

MOTALA

. Nu är Cykelveckan över för den här gången. Den avslutades i helgen, då19 000 cyklister rundade Vättern.

Av
Pernilla Alsén

19 709 cyklister kom till start i årets Vätternrundan, den 53:e i ordningen. När målet i Motala stängdes vid midnatt mellan lördag och söndag, hade 19 002 cyklister fullföljt loppet.

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar omkring 38 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan, som startade förra fredagen med MTB-Vättern följt av Tjejvättern och Halvvättern. Det var även premiär för det nya 100 kilometersloppet, där det var tillåtet att köra elcykel.

Vädret kunde knappast varit bättre, cyklisterna fick en "behaglig" resa runt sjön.

– Den allmänna bilden är att det har varit en fantastisk runda, det säger både de som har kört många gånger och de som är här för första gången. Vädrets makter har givetvis hjälpt oss. Det känns helt fantastiskt att stå här i målgången och se alla lyckliga, trötta cyklister strömma in i mål, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan.

Världsmästaren Susanne Ljungskog cyklar både Tjejvättern, Halvvättern och Vätternrundan.

Världsmästaren Susanne Ljungskog cyklar både Tjejvättern, Halvvättern och Vätternrundan. Foto: Björn Spjut

Visste du...

... att Vätternrundan vände 1974? Fram tills dess hade cyklisterna cyklat motsols, norrut från Motala efter start. Vändningen av Vätternrundan ökade säkerheten rejält, bland annat för att cyklisterna numera slipper korsande vänstersvängar.

Publicerad 19 June 2018 00:00