Nu har Vetavallen fått nytt liv

SPÅNGSHOLM

. Det har gått tio år sedan den sista fotbollsmatchen spelades på Vetavallen. Men nu "spelas det boll" här igen – det har den nystartade föreningen Spångsholms Boule sett till.

Av
Pernilla Alsén

Vetavallen i Spångsholm gick i graven några år efter att ortens fotbollsklubb, Spångsholms IF, gått samman med grannklubben och tidigare ärkerivalen Mantorps FF. Den före detta fotbollsplanen är sedan många år igenväxt och går i dag inte längre att känna igen.

Att den tidigare välskötta och flitigt utnyttjade planen stått orörd och oanvänd är det flera som reagerat på, bland andra Peter Carleborn, som var den som kom på idén om en boulebana. Det var också han som tog kontakt och överlämnade förslaget till Mjölby kommun.

Kommunen var inte sena att nappa på förslaget. I december bildades föreningen Spångsholms Boule och framåt vårkanten satte kommunen i gång med det gräv- och anläggningsarbete som de bidragit med.

– Om inte kommunen hade ställt upp hade det inte blivit något, säger Owe Blixt.

Även Jan Andersson poängterar hur tacksamma de som ny förening är över samarbetet med kommunen.

– Vi trodde inte först att vi skulle kunna få någon hjälp, men de har varit väldigt hjälpsamma, säger Andersson.

Här är alla nybörjare. Laila Blixt (t.h.) visar vilket klot som är närmast

Här är alla nybörjare. Laila Blixt (t.h.) visar vilket klot som är närmast "lillen". Foto: Pernilla Alsén

Efter kommunens grundarbete tog en handfull av den nystartade klubbens medlemmar vid och gjorde resten.

"Finliret", som de kallar det., har tagit omkring en månad av ganska hårt arbete att få till. Owe Blixt berättar också att en rad lokala sponsorer har ställt upp med byggmaterial, färdiggräs och växter, vilket föreningen är väldigt glada för.

Boule är inte bara en ny sport på Vetavallen, det är också en ny erfarenhet för de allra flesta i föreningen.

Ett viktigt syfte med banan är att det ska bli liv och rörelse på Vetavallen igen, menar Jan Andersson som minns hur det var förr, när det fortfarande spelades fotboll på Vetavallen.

– Man gick hemma och hörde visselpipan, så gick man upp och kollade. När det inte längre fanns kvar försvann också gemenskapen. Det här kan vara början på något nytt.

Det var länge sedan Vetavallen kunde stoltsera med en välskött fotbollsplan, men nu ligger här en fin boulebana.

Det var länge sedan Vetavallen kunde stoltsera med en välskött fotbollsplan, men nu ligger här en fin boulebana. Foto: Pernilla Alsén

Publicerad 21 June 2018 08:20