Viktor – en viktig vinnare

SKÄNNINGE.

Viktor Knutsson, 26, från Skänninge inte bara sökte till tv-programmet Biggest Loser, och kom med, han stod dessutom som segrare till slut. På bara några månader tappade han nästan halva sin vikt.

– Det var en overklig känsla att stå där uppstylad inför publiken, som att vara kung för en dag. Jag hade rysningar över hela kroppen, säger Viktor Knutsson om finalögonblicket som visades i tv.

I programserien Biggest Loser, som gått i Sjuan under våren, har fjorton deltagare – alla ohälsosamt överviktiga – levt, tränat och tävlat tillsammans, med syftet att bli lättare och friskare. Till sin hjälp hade personliga tränare, kost- och hälsoexperter. De har också haft ett tv-team i hasorna.

– I början var det lite jobbigt med kamerorna, men efter ett tag tänkte man inte på det, berättar Viktor Knutsson.

Utan att låta det minsta kaxig berättar Viktor att han ställt målet högt redan från början.

– Jag är en riktig tävlingsmänniska och sa redan innan att jag skulle vinna. Då hade jag inte koll på mina motståndare, men jag hade i alla fall inställningen att jag skulle gå långt. Jag slet verkligen för att vinna.

I finalen stod de tre som från uppstarten i augusti fram till att finalen spelades in i januari tappat flest kilon procentuellt sett från startvikten. Viktors motståndare var Paulina Rather Axelsson och hennes 17-åriga son, Ibrahim Rather, från Norrköping. Vinnaren, Viktor Knutsson, hade under dessa månader gått ner nästan halva sin vikt, 46,5 procent – från 167,8 kilo till 89,7.

Vägen dit var inte enbart rak, medger Viktor. Känslorna har varit blandade, träningspassen många och långa. Dessutom blev han tvungen att tänka om helt när det gällde maten.

– Det var det jobbigaste, att ställa om kosten från att äta mångder till att äta otroligt lite i jämförelse.

Roligast var träningspassen, tycker Viktor Knutsson som alltid varit en sportkille som spelat både fotboll och hockey. Men de senaste åren började han öka i vikt, vilket gjorde att han inte orkade röra på sig lika mycket, vilket i sin tur ledde till en ännu större viktuppgång.

"Jag har fått ett mycket bättre självförtroende."

Den stora viktnedgången har fått flera positiva följder.

– Innan vågade jag inte ens prata med en tjej, det gör jag nu. Jag har fått ett mycket bättre självförtroende.

Ett av målen var att kunna börja spela fotboll igen, det har han nu gjort i Skänninge IK, berättar Viktor leende.

Att sätta ord på känslorna och allt som hänt de senaste månaderna är svårt, tycker Viktor Knutsson.

– Men det är en väldigt häftig känsla, att jag gjort något jag inte trott var möjligt.

Foto: TV4/Daniel Ohlsson

Publicerad 25 June 2018 00:00