Här kan du guidas i sommar

ÖSTERGÖTLAND

. För den som vill veta mer om historiska platser och händelser i hemmamiljö finns goda chanser i sommar. Bland annat hålls flera dramaguidningar i Skänninge, Bjälbo och Vadstena.

Av
Pernilla Alsén

I Mjölby kommun arrangeras rekordmånga guidningar i sommar, över 50 stycken, på en rad olika platser och om vitt skilda ämnen. Klosterliv, kyrkor, kvarnar och biografer är bara en liten del av det breda utbud som finns i sommarens guideprogram.

Ny för i år är dramaguidningen "Elefantupploppet". Här får publiken följa med 200 år bakåt i tiden, till år 1806. Det var marknadsdag i Skänninge och i samband med det hade en fransk cirkusdirektör kommit för att visa upp Sveriges första elefant.

– Den visades upp här i Rådhuset. Bara det att få upp elefanten till andra våningen var ju en bedrift, ler Thorbjörn Andersson som är både berättare och borgmästare under guidningen.

Rossar Vestin, som spelar cirkusdirektören, berättar vidare om den historiska händelsen. Han förklarar att det på den här tiden var det bokstavligen skillnad på folk och folk, inträdesavgiften var nämligen olika, baserat på om man var så kallad "ståndsperson" eller "sämre folk".

– Det blev tumult och bråk om vilka som betalat. Folket började kasta sten mot fönstren och hotade att bränna ner hela stan, säger Vestin.

"Tanken är att vi ska involvera barnen i föreställningen"

Det är alltså denna händelse som dramatiseras i "Elefantupploppet".

– Det är en familjeföreställning och tanken är att vi ska involvera barnen i föreställningen, avslöjar Solweig Almfors.

Att guidas på hemorten brukar vara uppskattat av besökarna, berättar Thorbjörn Andersson.

– Många av dem har inte haft så mycket koll på vad som hänt här och som blir förvånade och säger: "Jaha, finns det så här mycket att se i Skänninge?" Det är lätt att man blir hemmablind, menar han.

I Bjälbo kan man resa ännu lägre tillbaka i tiden, ända till 1200-talet. I en dramatiserad guidning får man möta Birger jarl och hans mor, Ingrid Ylva, i en spännande berättelse.

För den som är intresserad av mer "nutida" historia finns guidningen "Mjölby - en filmstad", som handlar om biografer som funnits här och om filmstjärnor med kopplingar till Mjölby.

I Vadstena, Borghamn och på Omberg finns också många guidningar att följa med på. Här kan man lära sig mer om allt från klosterliv, slott och kungligheter till fornborgar och kalkstensbrytning.

Mer information:

På visitostergotland.se och på respektive kommuns hemsida finns mer information om guidningar och andra evenemang.

Publicerad 03 July 2018 00:00