Ebba Frid, Erika Martinson och Natalie Peterson vann årets upplaga av Unga Ekokockar.

Ebba Frid, Erika Martinson och Natalie Peterson vann årets upplaga av Unga Ekokockar. Foto: Privat

Mjölbyelever vann kocktävling

Av
Pernilla Alsén

MJÖLBY. Under mässan "MAT 2018" i Växjö avgjordes i helgen riksfinalen i Unga Ekokockar. Segrade gjorde laget från Dackeskolans Restaurang- och livsmedelsprogram i Mjölby.

Den rikstäckande tävlingen Unga Ekokockar är Sveriges största gymnasietävling. Under våren gick semifinalerna under en vecka på Gotland, där vinnarna i varje semifinal samt de två bästa andraplatserna gick till helgens riksfinal. Temat var ekologiskt med fokus på hållbarhet i matlagning och arbetssätt.

Det vinnande laget från Dackeskolan bestod av Ebba Frid, Erika Martinson och Natalie Peterson samt lagledare Katarina Westlund.

Vinnarmenyn

Förrätt - ”Gårdsfisken i lingonskogen ”

Stekt rödstrimma, crunch på slagsida med gulbeta från Ekobacken, äggkräm, riven pepparrot, brynt smör med lingon och friterad blast av gulbeta och en nypa kärlek.

Varmrätt - "Lilla skutt"

Morotsbuljong med frasig dumplings fyllda med linser, vitkål och morötter serveras med rökt gräddfil, sesamrostad morot, syrad rödkål, morotspuré och crudité på morot.

Dessert - "Det går lika bra med selleri"

Rosmarin- och saltkolaglass med smörstekt rotselleri- och äpplekaka, inkokt rotselleri, äppelkompott, friterat rotsellerinystan och rosmarinolja.

Publicerad 10 September 2018 00:00