Tillverkningen av Boxholmsost läggs ned i Boxholm och flyttas till Östersund.

Tillverkningen av Boxholmsost läggs ned i Boxholm och flyttas till Östersund. Foto: Mostphotos

Osttillverkningen läggs ned i Boxholm

BOXHOLM

. Arla lägger ner osttillverkningen i Boxholm och flyttar den till Östersund. Ett 20-tal anställda berörs av nedläggningen.

Av
Pernilla Alsén

Arla lägger ner tillverkningen av ost i Boxholm. Produktionen ska flyttas till Östersund, vilket enligt mejeriföretaget ska ge en besparing på omkring 14 miljoner kronor. Företaget förklarar besparingsåtgärden med att svenska osttillverkare är utsatta för hård konkurrens, framför allt från utländska lågprisostar.

Arla har i dag meddelat att man väljer att lägga ner all verksamhet i Boxholm, både mejeriet och butiksverksamheten. Produktionen av "Boxholmsost", som varumärket heter, kommer att fortsätta även efter flytten – men i Östersund.

– Att behöva ta till så här drastiska åtgärder med en nedläggning, som drabbar både människor och en liten ort som Boxholm, är självklart mycket tråkigt. Men Arla måste följa utvecklingen och anpassa vår verksamhet efter det som skapar mest värde för våra ägare, mjölkbönderna, säger Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige, i ett pressmeddelande.

Arla köpte Boxholms Mejeri 2011, då uttryckte sig de nya ägarna så här i ett pressmeddelande: "Det finns inga planer på förändringar inom produktsortiment, produktionen, försäljningen eller för medarbetare på Boxholms Mejeri."

Så sent som förra året meddelade ägarbolaget Arla att man investerat sex miljoner kronor i Boxholmsanläggningen. I dag fick de drygt 20 anställda i Boxholm besked att produktionen ska läggas ned och i dag inleddes också de fackliga förhandlingarna.

Publicerad 15 October 2018 00:00