Östergötlands Innebandyförbund jobbar aktivt med att stötta sina domare och för att få fler att vilja börja döma.

Östergötlands Innebandyförbund jobbar aktivt med att stötta sina domare och för att få fler att vilja börja döma. Foto: Mostphotos

Fler vill döma innebandy

ÖSTERGÖTLAND

. Inga domare, inga matcher. Så enkelt är det, menar Robin Andersson som är domarkonsulent på Östergötlands Innebandyförbund. Förbundet har de senaste åren jobbat intensivt med domarverksamheten, vilket gett resultat.

Av
Pernilla Alsen

Just nu finns närmare 80 innebandydomare i länet, knutna till förbundet, som dömer lag från 12 år upp till herrarnas division 2 och damernas division 1.

– Det blir bättre och bättre, vi har ökat antalet domare de senaste säsongerna. Både antalet domare totalt och antalet tjejer som dömer innebandy, vilket är väldigt kul, säger Robin Andersson, domarkonsulent på Östergötlands Innebandyförbund (ÖIBF).

Så har det inte alltid sett ut. Periodvis har det varit tufft att hitta domare i tillräckligt stor utsträckning för att täcka upp för länets alla matcher och serier. Att tillgången till domare nu i stort sett täcker behovet beror till stor del på att ÖIBF jobbat aktivt med detta under flera år.

En av de åtgärder som förbundet gjort är att man har en grupp domarcoacher som åker runt på matcher för att stötta domarna, svara på eventuella frågor och funderingar.

Domarnas utsatta situation, kanske framför allt inom ungdomsfotbollen, har uppmärksammats en del den senaste tiden, men enligt Robin Andersson upplever man inga större problem inom innebandyn i Östergötland.

– Visst händer det ibland att det kommer något glåpord från läktaren, men jag tycker överlag att vi har ett ganska lugnt klimat.

Att vara domare är något Robin Andersson, som själv dömt både fotboll och innebandy, verkligen kan rekommendera.

– Det är ett bra sätt att fortsätta med sin idrott, även om man kanske inte längre kan eller vill träna flera gånger i veckan. Och så utvecklas man mycket som person, man vågar ta plats och lär sig att ta snabba beslut.

Robin Andersson är domarkonsulent på Östergötlands Innebandyförbund.

Robin Andersson är domarkonsulent på Östergötlands Innebandyförbund. Foto: Pernilla Alsén

Hör av dig!

Vill du också berätta om din idrott eller förening? Hör gärna av dig med tips genom att mejla: redaktion@ostgotatidningen.se

Publicerad 16 October 2018 11:00