Allt fler organdonationer utförs i den sydöstra sjukvårdsregionen, där Östergötland ingår.

Allt fler organdonationer utförs i den sydöstra sjukvårdsregionen, där Östergötland ingår. Foto: Genrebilder/Mostphotos

Fler organdonationer görs men ännu fler behövs

ÖSTERGÖTLAND

. Antalet organdonationer har ökat under de senaste åren. Trots det behövs ännu fler donatorer.

Av
Pernilla Alsén

Östergötland ingår tillsammans med Jönköping och Kalmar i den sydöstra sjukvårdsregionen. Här utfördes förra året 14 organdonationer, vilket är en ökning med 40 procent jämfört med tre år tidigare då det utfördes 10. Även antalet påringningar till transplantationscentrum, då en möjlig donator hittats men donation av olika skäl inte blivit av, ökade under samma period – från 15 till 34.

Annika Kellmann är donationsansvarig sjuksköterska i Sydöstra sjukvårdsregionen och specialistsjuksköterska i intensivvård på neurokirurgiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping (US).

– Förhoppningsvis är den här ökningen en trend som håller i sig. Vi har blivit bättre på att uppmärksamma möjliga donatorer, säger hon i ett pressmeddelande.

Ytterligare förklaringar till ökningen, menar Kellmann, är utbildning och utvärdering liksom att alla medarbetare i vården förstår betydelsen av donationer.

"Många

väntar på ett nytt organ"

Även möjligheten att donera organ i högre ålder har blivit större.

– Det beror på att det är fler som behöver organ. Om patienten inte överlever utan ett nytt organ väljer man att omhänderta och transplantera organ även från äldre personer.Vissa typer av organ kan fungerar bra även i hög ålder, som till exempel lever och njurar, säger Annika Kellmann.

Hon poängterar vikten av att ta ställning i donationsregistret, på livsviktigt.se. För även om antalet donatorer har ökat så behövs det fler.

Det är många som väntar på ett nytt organ och människor avlider fortfarande under tiden de står på väntelistan, säger Kellmann.

Publicerad 17 October 2018 00:00