Stefan Andersson och hans kollegor på avfallsenheten jobbar för fullt med att byta ut soptunnorna i flera områden i Motala. Alla berörda hushåll kommer att få information i brevlådan.

Stefan Andersson och hans kollegor på avfallsenheten jobbar för fullt med att byta ut soptunnorna i flera områden i Motala. Alla berörda hushåll kommer att få information i brevlådan. Foto: Jessica Henulin/Motala kommun

Flera fack införs i Motala

MOTALA

. Nu är det Motalabornas tur att få fyrfackstunnor. Syftet är att förenkla och på så sätt också öka hushållens källsortering.

Av
Pernilla Alsen

Fyrfacksystemet innebär att villahushållen får två sorteringstunnor för avfall på tomten, med fyra fack vardera. I de olika facken slängs hushållsavfall, gröna påsar, tidningar och förpackningar i olika material.

Systemet är sedan tidigare infört i Borensberg och Vadstena.

– Det har fallit väldigt väl ut. Vi har fått 60 procent mindre soppåsar som går till förbränning, och materialet har istället kunnat återvinnas till exempelvis nya förpackningar. Dubbelt så mycket gröna påsar har kunnat omvandlas till biogas och biogödsel, jämfört med tidigare, säger Jens Lövgren som är miljösamordnare på Motala kommun.

Just nu byts de gamla soptunnorna i Mossenområdet ut till nya sorteringstunnor och därefter är det Råssnäs, Ängdalen och Forsområdets tur.

Publicerad 17 October 2018 13:42