Tobias Söderberg är klar för VM i Bahrain.– Det är klart att jag siktar på medalj och går för guld, säger MMA-fightern från Mjölby.

Tobias Söderberg är klar för VM i Bahrain.– Det är klart att jag siktar på medalj och går för guld, säger MMA-fightern från Mjölby. Foto: Pernilla Alsén

Söderberg siktar mot guld

MJÖLBY

. Det var nära att det inte blev något VM för MMA-profilen Tobias Söderberg. Men med lite tur, mycket engagemang och ett stort mått talang gick det vägen. Nu satsar Mjölbyfightern på medalj i världsmästerskapet.

Av
Pernilla Alsen

Tobias Söderberg, mångårig brottare, har satsat helhjärtat på MMA de senaste åren. Nu är han klar för landslaget och VM i Bahrain.

Men det var nära att det inte blev något världsmästerskap för den 27-årige kampsportaren från Mjölby. För att kvalificera sig till VM krävs att man kommer etta eller tvåa i SM. Tobias Söderberg kom trea. Men tack vare – eller på grund av – att guldmedaljören blev skadad fick Tobias, som reserv, frågan om han ville åka. Det ville han förstås.

– Det kanske bara händer en gång i livet, så det är klart att jag vill åka på VM.

Problemet var att det bara är SM-ettan som får resan betald av förbundet, Tobias skulle alltså få stå för resa, boende och alla omkostnader själv. Som nybliven pappa, lilla Leo är bara tre veckor gammal, fanns inte de ekonomiska förutsättningarna att åka.

Informationen nådde Mats Kardell, känd Mjölbyprofil och före detta framgångsrik bodybuildare.

– Mats sa direkt; "Jag ska göra allt jag kan för att du ska kunna åka", berättar Tobias.

"Ska göra allt för att du ska kunna åka"

Kardell satte igång en sponsorjakt, bland annat på sociala meder, med gott resultat och Söderberg är mycket tacksam och glad för all stöttning som han har fått.

11-18 november avgörs VM i Bahrain och Tobias Söderberg satsar högt.

– Det är klart att jag siktar på medalj och går för guld. Men samtidigt är det en merit och en dröm att ha tagit sig till VM.

Vad är MMA?

MMA står för Mixed Martial Arts, vilket kan beskrivas som en blandning av många olika kampsporter. Det är en kontaktsport där det är tillåtet att slå, sparka, armbåga (inte tillåtet i alla organisationer/länder), knäa, kasta och markkamp.

Publicerad 18 October 2018 10:49