Ett av Boxholms stora landmärken - snart ett minne blott?

Ett av Boxholms stora landmärken - snart ett minne blott? Foto: Pernilla Alsén

Skarpa protester mot nedläggning

BOXHOLM

. Arla lägger ner osttillverkningen i Boxholm och flyttar den till Östersund. Beskedets lämnades i förra veckan och protesterna har inte låtit vänta på sig.

Av
Pernilla Alsen

Arla lägger ner tillverkningen av ost i Boxholm och produktionen ska flyttas till Östersund. Det beskedet fick personalen, omkring 25 personer, i förra veckan.

Enligt mejeriföretaget ska flytten ge en besparing på omkring 14 miljoner kronor och åtgärden förklaras med att svenska osttillverkare är utsatta för hård konkurrens, framför allt från utländska lågprisostar.

Storföretaget väljer att från och med 2020 lägga ner all verksamhet i Boxholm, både mejeriet och butiksverksamheten. Produktionen av "Boxholmsost" som varumärke kommer att finnas kvar även efter flytten, men i Östersund.

– Att behöva ta till så här drastiska åtgärder med en nedläggning, som drabbar både människor och en liten ort som Boxholm, är självklart mycket tråkigt. Men Arla måste följa utvecklingen och anpassa vår verksamhet efter det som skapar mest värde för våra ägare, mjölkbönderna, säger Erik Bratthall, presschef på Arla Sverige, i det pressmeddelande som skickats ut.

När Arla köpte Boxholms Mejeri 2011 uttryckte sig de nya ägarna så här: "Det finns inga planer på förändringar inom produktsortiment, produktionen, försäljningen eller för medarbetare på Boxholms Mejeri."

Uttalandet ska inte ses som ett löfte, menar Erik Bratthall.

– Det finns ingen möjlighet att ge ett sådant löfte, att man ska vara kvar för evigt. Vi har verkligen gjort allt vi kan för att kunna finnas kvar i Boxholm.

Protesterna har inte låtit vänta på sig. På Östgötatidningens Facebooksida är det många som uttrycker sin ilska och besvikelse över beskedet.

”Så fruktansvärt dålig stil! Att lova och sedan ej hålla, det som sagts vid köpet av Arla. En Boxholms ost, kan ej tillverkas någon annanstans än i Boxholm... Då blir det falsk varudeklaration. Verkligen ett nederlag för Boxholm...” menar Christina Ström.

”Helt galet Arla!!! Gör om gör rätt!!!!” tycker Anita Aktanius.

Viktor Malgeryd, 21, från Malexander blev också upprörd när han fick höra om beslutet.

– Jag blev faktiskt väldigt arg. Jag tycker mycket om osten och tanken på att den kommer från Boxholm betyder lika mycket som smaken.

Uppropet "Rädda Boxholmsost", som Malgeryd startat, har i skrivande stund genererat drygt 1700 underskrifter, vilket är långt fler än vad han hade väntat sig. Han hoppas och tror att protesterna kommer att göra skillnad.

– Ja, det tror jag absolut. Många har skrivit arga inlägg på Arlas sida och många kommer att bojkotta Arlas produkter, så jag tror att de kommer att inse att de inte vinner något på att genomföra nedläggningen.

På Arlas Facebooksida strömmar också de arga och kritiska inläggen in, de flesta med samma budskap; att man hotar med att bojkotta företagets produkter om nedläggningen i Boxholm blir verklighet.

En annan aktion är den protestmarsch som Peter Trygg tagit initiativ till. I Facebookgruppen "Boxholms ost ska vara kvar i Boxholm". skriver han: "Vi möts 10.30 utanför ICA i Boxholm den 30 oktober. Vi vandrar lugnt och fint till Boxholms ost gårdsbutik och köper oss en ost. I solidaritet med dem som tillverkat dessa fina produkter i Boxholm."

Enligt presschef Erik Bratthall ska kostnaderna totalt, för hela kooperativet, skäras ned med 4 miljarder till år 2020. Av dessa ska 3 miljarder gå till mjölkbönderna.

Bratthall säger att han och företagsledningen är väl medvetna om debatten och kritiken mot dem. Men beslutet står fast, trots protester och hot om bojkott.

– Vi följer det som skrivs och vi förstår att det blir den här typen av reaktioner på den här typen av beslut. Men detta är tyvärr något vi måste göra. Vi skulle aldrig kommunicera ett sånt här beslut om vi inte avsåg att genomföra flytten, säger Erik Bratthall.

Arla planerar att stänga både produktionen och försäljningen på Boxholms Mejeri efter nästa år.

Arla planerar att stänga både produktionen och försäljningen på Boxholms Mejeri efter nästa år. Foto: Pernilla Alsén

Publicerad 18 October 2018 16:12