Siw Malmkvist har stått på scen sedan slutet av 1950-talet, nu ska hon underhålla Mjölbys seniorer.

Siw Malmkvist har stått på scen sedan slutet av 1950-talet, nu ska hon underhålla Mjölbys seniorer. Foto: Pressbild/Ulf Sternbo

Siw Malmkvist, 81, kommer till Mjölby

"Att stå på scen är en baggis"

MJÖLBY

. Att beskriva Siw Malmkvist som en ikon är ingen överdrift. I närmare 60 år har hon sjungit och roat. Nu ska hon underhålla Mjölbys seniorer.

Siw Malmkvist är sprudlande och pratglad när vi hörs över telefon. 81-åringen (hon fyller 82 på nyårsafton) berättar att hon är glad och tacksam över sin långa karriär.

– Jag har gjort så himla mycket olika saker; revy, musikal, sjungit och filmat. Det har varit kul alltihop. Jag har sällan ångrat något som jag tackat ja till.

Att välja ut några höjdpunkter och minnen från den gedigna artistkarriären är förstås inte helt enkelt, men Malmkvist svarar snabbt.

– Åh, jag tänker på när jag gjorde musikalen "Nine" med Ernst Hugo Gäregård, det blev en fantastisk succé. Och så Pippi Långstrum, så klart, var fantastiskt att få göra.

Hon älskar fortfarande att stå på scen, men det finns nackdelar med jobbet.

– Det är det där att planera och packa, att tänka ut vad jag behöver ha med mig. Du vet, jag skriver listor med pass, pengar, piller, paljetter... det finns alltid en oro i magen att jag glömt något. Men å andra sidan kan man alltid köpa en trasa någonstans om man glömt kläder, skrattar Siw.

Att ha arbetat och synts i offentligheten i över ett halvt sekel har "Siwan" sällan eller aldrig haft några problem med. Att vara igenkänd är oftast positivt, menar hon.

– Det är bara trevligt! Men jag har ju aldrig på käften, jag får i stället kramar och leende var och varannan dag, det är inte alla som får det.

"Jag får kramar och leende var och varannan dag"

Publiken i Mjölby kommer att få höra en rad gamla hits, lovar Siw Malmkvist.

– Publiken brukar önska sig det, så det blir lite gamla nostalgiska låtar och ganska mycket prat. Jag kommer att berätta om karriären och saker jag varit med om.

Att sjunga låtar som "Mamma är lik sin mamma", "Tunna skivor" och "Slit och släng" – vilket hon gjort om och om igen sedan 1960-talet – har Malmkvist inga problem med.

– Nej, jag sjunger dem hemskt gärna, det är ju bra låtar. Det lustiga är att fast jag sjungit dem hundratalsgånger glömmer jag ibland bort texten. Men det är ingen fara, då brukar publiken hjälpa till.

Trots att Malmkvist med råge passerat pensionsåldern och numera även 80-årsstrecket känner hon sig inte trött och sliten.

– Nej, jag orkar och klarar av ett jädra tempo. Däremot har jag känt att lusten sinar med åren. Att stå på scen är en baggis, det är bara roligt. Det är allt runt omkring som kan kännas lite jobbig, så jag kanske inte kommer att hålla på så väldigt länge till.

Siw Malmkvist kommer till Mjölby Kulturscen 8 november. Konserten riktar sig till seniorer, gratisbiljetter hämtas på Zenit.

Siw Malmkvist kommer till Mjölby Kulturscen 8 november. Konserten riktar sig till seniorer, gratisbiljetter hämtas på Zenit. Foto: Pressbild/Ulf Stjernbo

Om konserten

Siw Malmkvist uppträder på Mjölby Kulturscen 8 november, klockan 14.

Konserten, som riktar sig till seniorer, är gratis men man behöver en biljett som hämtas hos arrangören Zenit (Fabriksgatan 3 E, Mjölby). Öppettider: måndag, onsdag och fredag kl. 13-16.

Publicerad 19 October 2018 00:00