Priserna på både bostadsrätter och villor har gått upp kraftigt i Motala och Mjölby de senaste tio åren.

Priserna på både bostadsrätter och villor har gått upp kraftigt i Motala och Mjölby de senaste tio åren. Foto: Genrebild/Mostphotos

Här ökar bostadspriserna mest

ÖSTERGÖTLAND.

Länets bostadspriser har ökat rejält de senaste tio åren. Mest har priserna ökat i Motala.

Av
Pernilla Alsén

Utvecklingen av bostadspriserna i Östergötlands har under det senaste året gått försiktigt uppåt, men sett till en längre period har ökningen varit betydligt större. Det är Svensk Fastighetsförmedling som med hjälp av Mäklarstatistik har gjort en kartläggning över var priserna på villor och bostadsrätter haft störst ökningar de senaste tio åren.

Största prisökningen när det gäller bostadsrätter har Motala kommun haft. Här har priserna gått upp med 319 procent. Därefter kommer Mjölby, som haft en prisutveckling på 288 procent det senaste decenniet. Sett till hela länet har bostadsrättspriserna ökat med 202 procent under samma period.

När det gäller villapriser har de ökat mest i Åtvidaberg, med 82 procent, och i Motala, med 64 procent. Villapriserna i länet har samtidigt i snitt stigit med 62 procent och medelpriset för en villa ligger på drygt 2,7 miljoner kronor.

– Att Motala har haft de största prisökningarna i länet beror till stor del på att priserna är lägre än i de större kommunerna, vilket resulterar i en procentuellt större ökning. Vi tror på en fortsatt stabil prisutveckling då vi ser stora tillströmningar från andra delar av landet, som i sin tur driver upp priserna, säger John Flood, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Linköping.

Så har priserna ökat de senaste tio åren:

Bostadsrätter:

1. Motala + 318,8 %

2. Mjölby + 288,2 %

3. Finspångs + 249,0 %

4. Norrköping+ 213,5 %

5. Linköping + 187,8 %

Villor

1. Åtvidaberg + 82,3 %

2. Motala + 64,4 %

3. Finspångs + 62,8 %

4. Linköpings + 62,7 %

5. Norrköpings + 62,3 %

Källa: Svensk Fastighetsförmedling/Mäklarstatistik

Publicerad 24 October 2018 14:29