Åsa Andersson (mitten) hjälper gärna till med andras släktforskning.– Jag är så trött på min släkt, har ju hållit på med dem i 22 år, säger hon med ett leende.

Åsa Andersson (mitten) hjälper gärna till med andras släktforskning.– Jag är så trött på min släkt, har ju hållit på med dem i 22 år, säger hon med ett leende. Foto: Pernilla Alsén

Här kan du få hjälp att söka dina rötter

ÖDESHÖG.

Släktforskning blir allt mer populärt. Varannan tisdag kan du få hjälp och lära dig mer på biblioteket i Ödeshög.

Av
Pernilla Alsen

Det är bibliotekarien Åsa Andersson som håller i drop-in-träffarna. Hon har drygt 20 års erfarenhet av släktforskning, ett av hennes stora intresse. Varannan tisdag, jämna veckor, mellan klockan 10 och 12 sitter hon redo och tillgänglig för frågor.

– Alla är välkomna, om man har frågor, vill ha hjälp att komma vidare eller bara är nyfiken på släktforskning, säger Åsa Andersson.

När Östgötatidningen kommer på besök är Hans Ström och Jane Sohlberg på plats för att prata släktforskning med Åsa Andersson. Ström ber Åsa om hjälp att kolla upp hans morfar Frans Otto Danielsson, som han vet bodde i Hartsbol utanför Ödeshög.

– Alla bröder utom min morfar flyttade till Amerika, men flyttade tillbaka igen efter några år, berättar han.

Uppgifterna bekräftas av Åsa, hittar familjen Danielsson via Riksarkivets arkiv.

Arkiven kan ge svar långt tillbaka, bland annat med hjälp av församlingsböcker, husförhörslängder, födelse- och dopböcker. Åsa berättar att hon lyckats att spåra släktingar ända till mitten av 1500-talet.

– Men jag är så trött på min släkt nu, eftersom jag har hållit på i 22 år, skrattar hon och menar att hon mer än gärna hjälper till med andras forskning.

Publicerad 25 October 2018 00:00