Jesper Hallberg, 21, är ny huvudtränare för Mantorps handbollsseniorer som spelar i division 1.

Jesper Hallberg, 21, är ny huvudtränare för Mantorps handbollsseniorer som spelar i division 1. Foto: Pernilla Alsén

Ung tränare med stort ansvar

MANTORP.

Jesper Hallberg, 21, är ny huvudtränare för Mantorp IF:s handbollsherrar. Laget spelar i division 1 med en topplacering som mål, men den ansvarstyngda uppgiften skrämmer inte Hallberg.

Av
Pernilla Alsen

– Det gäller att man är lyhörd och vågar ta hjälp. Men man behöver också kunna ta beslut när det krävs och man får inte vara rädd för att misslyckas, säger han om det nya uppdraget.

21-åringen från Mantorp har bara tre personer i laget som är yngre än han själv, alla andra är äldre. Men det funkar bra, tycker Jesper.

– Visst har de flesta längre erfarenhet och kunskap som inte jag har. Men hittills har det inte varit några problem, alla lyssnar. Grabbarna är fantastiskt bra att jobba med, säger Hallberg och tillägger att han får bra stöd från såväl spelare som tränarkollegor.

Jesper Hallberg beskriver det själv som att han i princip är uppvuxen i Klämmestorpshallen, Mantorpslagets hemmaarena. Farfar Leif var handbollslagets materialare en gång i tiden och pappa Fredrik har både spelat och varit tränare i klubben. Själv har Jesper spelat både innebandy, fotboll och handboll, förstås. I de två sistnämnda sporterna har han även varit domare under flera år och i handbollen blev han redan som 17-åring tränare för ett juniorlag. Att ta på sig ledarrollen känns naturligt.

– Jag tycker det är kul med psykologi. Det är intressant hur människor som är så olika ändå kan jobba tillsammans, mot samma mål. Och jag har inga problem att prata med människor – det kommer man långt med.

På Klämmestorpsområdet byggs just nu en ny idrottshall, vilket Jesper Hallberg är glad för.

– Det kan förhoppningsvis ge hela idrotten i Mantorp ett lyft, genom att det ger fler chansen till träningstider.

"Jag tänker på handboll konstant"

Förutom jobbet som montör på Toyota Material Handling så lägger Jesper det mesta av sin tid på handbollen.

– Vissa veckor kommer jag lätt upp i 20 timmar. Jag tänker på handboll konstant, funderar och analyserar hela tiden, vad vi kunnat göra bättre, vad jag kunde gjort...

Mantorp har hittills spelat fem matcher, vilket resulterat i tre vinster, en förlust och en oavgjord match.

– Spelmässigt finns det mer att hämta i det här laget, vi har slarvat lite och inte varit helt närvarande, menar Hallberg.

Målet för säsongen är högt ställt, berättar han; topp tre i tabellen.

– Vi har ett bra lag, har fått behålla i stort sett alla spelare, så vi har kapacitet att ligga där.

Jesper Hallberg ser fram emot den nya idrottshallen i Mantorp. – Det kan förhoppningsvis ge hela idrotten i Mantorp ett lyft, menar han.

Jesper Hallberg ser fram emot den nya idrottshallen i Mantorp. – Det kan förhoppningsvis ge hela idrotten i Mantorp ett lyft, menar han. Foto: Pernilla Alsén

Publicerad 29 October 2018 08:41