Bagaren och konditorn Emelie Karlsson är aktuell med boken

Bagaren och konditorn Emelie Karlsson är aktuell med boken "I farmors skafferi". Foto: Pernilla Alsén

Gamla recept blev ny bok

MJÖLBY

. Emelie Karlsson ville egentligen bli frisör. Men efter lite påtryckningar från mamma blev bakningen hennes värv, ett vägval hon aldrig ångrat. Nu är hon aktuell med den egna receptboken, "I farmors skafferi".

Av
Pernilla Alsen

Emelies förstahandsval inför gymnasiet var frisörutbildningen.

– Men det var svårt att komma in där och mamma som såg att jag tyckte det var roligt att baka pushade för att jag skulle välja bageri.

Efter tre års på Anders Ljungstedts gymnasium blev det yrkeshögskola i Kristianstad och i dag är Emelie Karlsson, 27, både utbildad bagare och konditor. Sedan fem år tillbaka jobbar hon på Wienerbageriet i Mjölby. Redan under skoltiden började Emelie fundera över att skriva en bok.

– Men det finns så många receptböcker, så man måste vara unik, konstaterar hon.

Idén, som nu blivit verklighet, är en bok med gamla traditionella kakrecept. Emelie har letat i lådor och pärmar och hittat många kakrecept hemma hos farmor och mormor.

– De här gamla recepten går ofta i arv, så jag tycker att det är viktigt att de lever vidare.

Boken "I farmors skafferi" är verkligen Emelies egen produkt, hon har både valt ut recept, fotat och redigerat. Boken innehåller dessutom en hel del tips om bakning.

– Jag ville förmedla känslan av att fika på "det gamla sättet", säger Emelie och berättar med värme om de många och långa fikastunderna hemma i farmors kök. Dofterna av kardemumma och hur hon redan som ganska liten fick dricka kaffe med massor med socker i.

Boken, som tillägnas farmor Birgit Karlsson, har alldeles nyligen gått i tryck och kommer att släppas inom kort. Första december kommer Emelie att medverka vid Östergötlands bokmässa, TellUs, i Linköping och veckan därpå, 6 december, blir det bokrelease på Wienerbageriet, som firas med bubbel och provsmakning av kakor.

Yrkesvalet har hon aldrig ångrat, Emelie älskar kreativiteten och skapandet i jobbet. Hon lyfter bland annat fram glädjen i när en nöjd kund hämtar en tårta hon gjort och menar att fler borde bli bagare och konditorer.

– Tyvärr blir det färre och färre som väljer det här yrket, det är synd eftersom det är ett så fint hantverksyrke. Det finns en yrkesstolthet när allt görs för hand, i dag när mycket bröd maskintillverkas. Det är ett fantastiskt jobb!

– De här gamla recepten går ofta i arv, så jag tycker att det är viktigt att de lever vidare, säger Emelie Karlsson.

– De här gamla recepten går ofta i arv, så jag tycker att det är viktigt att de lever vidare, säger Emelie Karlsson. Foto: Pernilla Alsén

Emelie Karlsson

Ålder: 27

Bor i: Mjölby

Familj: Sambon Josef, sonen Alfred 3,5 år och katten Ralf

Jobbar som: Bagare och konditor

Intressen: Familj, hästar och ridning

Publicerad 06 November 2018 00:00