Östgöten Andreas Norlén har haft en intensiv första tid som riksdagens talman.

Östgöten Andreas Norlén har haft en intensiv första tid som riksdagens talman. Foto: Pressbild

Norlén hoppas på lösning i regeringsfrågan

ÖSTERGÖTLAND

. Att säga att talmannen Andreas Norlén fått en rivstart på nya jobbet är ingen överdrift. Nästa vecka väntar en ny statsministeromröstning regisserad av den 45-årige östgöten.

Av
Pernilla Alsén

Andreas Norlén, uppvuxen i Ödeshög och Motalabo under många år, sammanfattar sin första tid som talman som "intensiv och intressant". Redan dag två påbörjades försöken till regeringsbildning, vilket har dominerat talmannens agenda sedan dess.

Eftersom regeringsbildningen – den som i skrivande stund inte blivit av – är talmannens ansvar har det knappt gått en dag sedan Andreas Norlén tillträdde posten 24 september utan att han figurerat i pressen.

– Själva offentligheten försöker jag att inte tänka så mycket på. Jag läser inte allt som skrivs, det är så många experter och bedömare som har åsikter och som kommenterar olika saker. Om jag skulle lyssna på alla finns en risk att jag påverkas av det som skrivs, jag försöker att ha fokus på att utföra mina arbetsuppgifter så bra som möjligt.

Norlén medger att han, även om han redan innan han tillträdde var väl medveten om talmannens uppdrag och ansvar, inte kunde föreställa sig hur det skulle bli.

– Nej, det kan jag inte säga. Det är klart att jag som suttit i riksdagen i 12 år har sett olika talmän utöva sitt ämbete, men det är något helt annat att se det inifrån och vara den som agerar. Det går det inte riktigt att förbereda sig inför.

Andreas Norlén berättar att han fått stöd och råd från såväl erfarna tjänstemän i riksdagen som tidigare talmän. De tidigare sonderingsförsöken och talmansrundorna har ännu inte lett till någon lösning i regeringsfrågan. I veckan planeras en ny statsministeromröstning, där moderatledaren Ulf Kristersson föreslås bli landets nästa statsminister. Norlén aktar sig för att spekulera om utfallet och vill inte lägga in sina egna tankar och känslor i den politiska situation som råder.

– Jag har en uppgift att ge Sverige en ny regering. Jag tycker att det fokuserar för mycket på känslor och för lite på det sakliga, det som behöver göras och jag gör allt jag kan för att Sverige ska få en ny regering.

Norlén hoppas att något av hans "verktyg", som han flera gånger refererar till, ska resultera i en lösning.

– Jag ser det som ett stort nederlag för det politiska systemet om det drevs till ett extraval.

Publicerad 08 November 2018 00:00