Mycket av Karin Wall Källmings liv består av musik.

Mycket av Karin Wall Källmings liv består av musik. Foto: Pernilla Alsén

För Karin är musiken livskvalitet

STRÅLSNÄS

. Karin Wall Källming har varit kyrkomusiker i nästan hela sitt liv. Redan 12-årsåldern fick hon uppdraget att kompa kyrkokören och som 14-åring började hon vikariera som kantor i Åsbo kyrka.

Av
Pernilla Alsen

Intresset för musik kom tidigt. Karins pappa, som var lantbrukare hemma i Åsbo utanför Boxholm, spelade dragspel och sjöng i kör.

– Jag var alltid med min pappa, så det blev både "Calle Schewen" och Bach. Mamma var också musikalisk och sjöng mycket, tillägger Karin.

Hon berättar om personer som, förutom föräldrarna, tidigt blev musikaliska förebilder. Lennart Fredriksson, kantor i Åsbo kyrka, var den som satte Karin i arbete. Redan i 14-årsåldern fick hon börja vikariera för honom. Birger Norén, musikdirektör och organist från Mjölby, var också en stor inspirationskälla.

– När jag såg och hörde honom spela tänkte jag "det där ska jag också göra".

Wall Källming behärskar många instrument; piano, orgel, flöjt, ukulele, mandolin, gitarr och hon skriver egen musik, bland annat barnvisor.

–Jag spelar varje dag, ofta piano men det kan även bli en trudelutt på flöjten, säger Karin och avslöjar att hon varje morgon väcker sin man med musikstycket "Dagen är nära".

– Han tycker det är bättre än väckarklockan, ler Karin.

Hon sätter likhetstecken mellan musik och livskvalitet.

– Musiken tar vid där orden inte räcker till, tänk vilken tröst den kan vara, säger Karin som spelat på tusentals begravningar genom åren.

Vid sidan av arbetet som kyrkomusiker är hon sedan 42 år tillbaka musikalisk ledare för Kören Stämbandet i Mjölby. Trots att det över fyra decennier sedan hon som 21-åring tog på sig uppgiften tröttnar hon aldrig.

– Jag är inte sån som sätter mig ner och är nöjd utan vill utvecklas hela tiden, säger Karin och berättar att hon ständigt hittar på nya idéer och skriver många av de arrangemang som kören framför.

"Jag är inte sån som sätter mig ner och är nöjd"

Stämbandets årliga höstkonsert blir på Mjölby Kulturscen, framträdandet ingår i Mjölby Musikråds konsertserie.

– Kulturscenen är inte optimalt för körsång, men det är bara att gilla läget – vi gör något bra av det, ler Karin.

Både bra och roligt blir det, lovar hon. Gästartist är Eva Granlund, skådespelare och sångerska från Vadstena Nya Teater.

– Det blir både musik och komik. Vi har skruvat ihop ett program med Evas olika figurer, det kommer handlar mycket om kärlek.

Konserten med Stämbandet och Eva Granlund hålls på Mjölby Kulturscen söndag 25 november klockan 18.

Karin Wall Källming (t.v.) kompar Berit Jonzon, en av många sångare i Kören Stämbandet.

Karin Wall Källming (t.v.) kompar Berit Jonzon, en av många sångare i Kören Stämbandet. Foto: Pernilla Alsén

Karin Wall Källming

Ålder: 63

Bor i: Strålsnäs

Familj: Man, två barn, fyra bonusbarn, två barnbarn

Gör: Jobbar som stiftsmusiker i Linköpings stift

Intressen: Musik, fixa hemma, laga mat, trädgårdsarbete

Publicerad 09 November 2018 00:00