Kommunchef Dag Segrell har förhoppningar om att Gallerian Kvarnen i Mjölby ska fyllas med nya hyresgäster och aktörer.

Kommunchef Dag Segrell har förhoppningar om att Gallerian Kvarnen i Mjölby ska fyllas med nya hyresgäster och aktörer. Foto: Pernilla Alsén

Kommunen vill få fart på gallerian

MJÖLBY.

I juni i år tog kommunen över driften av Galleria Kvarnen. Nu hoppas man kunna vända den nedåtgående trenden med tomma lokaler och flyende hyresgäster.

Av
Pernilla Alsen

En stor del i problemet, menar man från kommunens sida, har varit bristen på engagemang och satsningar från tidigare ägare.

– Under ganska många år, under flera olika ägare, har vi sett gallerian gått ner sig, det påverkar hela centrumet. Parallellt med att kommunen växer är det viktigt att ha ett levande centrum, säger kommunchef Dag Segrell som ett av skälen till att Mjölby kommun köpte Galleria Kvarnen.

Till viss del håller Segrell med kritikerna som menar att det inte ligger i kommunens uppdrag att driva ett köpcentrum.

– Visst är det en ekonomisk risk, men vad är alternativet om vi inte vill se centrumet utarmas? undrar han.

Segrell säger att han hellre sett en annan lösning.

– Ja, jag hade gärna sett en privat aktör som haft muskler nog att gå in, men det är inte så alldeles enkelt att hitta.

Kommunens övertagande av gallerian är dock ingen permanent utväg, poängterar Segrell.

– Nej, det är en tillfällig lösning. Om det sen tar två eller fem år är svårt att säga, men på lång sikt ska inte kommunen ligga kvar som helägare.

Det höll på att bli en smakstart. Den stora butiksytan som stått tom sedan förra året, då Willys flyttade ut, ville klädkedjan H&M etablera sig, berättar Dag Segrell. Avtalet var i stort sett klart och skulle skrivas på i juli, men strax innan det meddelade företaget att man drog sig ur.

– Då gick luften ur oss litegrann, medger han.

Just nu pågår nya diskussioner med andra intressenter, säger han men avslöjar inget mer. Förutom dialog med potentiella hyresgäster har mycket sedan övertagandet handlat om att få ordning på ekonomin och andra praktikaliteter.

Segrell berättar lite om de planer som finns för gallerian.

– Övervåningen ska ställas om till kontorslokaler till omsorgs- och socialförvaltningen, säger han och tillägger att apoteket blir kvar som enda butik där uppe.

Det finns också idéer om att skapa ett kontorshotell, med möjlighet för företag att hyra in sig. En annan tanke är att koncentrera handeln till mittenplanet och att källarvåningen skulle kunna vikas åt mer upplevelsebaserad verksamheter. Segrell är dock noga med att understryka att det ska ses som "lösrykta tankar".

Han är försiktigt hoppfull.

– Kommunen kan inte trolla, vi har inga möjligheter att tvinga eller locka någon som inte vill etablera sig här. Men vi vill visa vår vilja, bland annat genom att fräscha upp och modernisera och samtidigt bredda verksamheten här. Jag vet inte om vi lyckas, men vi ska jobba hårt för det.

Vad tycker du?

Dela gärna med dig av dina tankar och synpunkter på vad som borde göras i Galleria Kvarnen och vilka butiker och/eller verksamheter du tycker borde finnas där.

Mejla: pernilla.alsen@ostgotatidningen.se eller kommentera inlägget på vår Facebooksida.

Publicerad 12 November 2018 00:00