Marianne Ludvigsson från Lions hjälper årets lucia, Julia Forsberg, med ljuskronan. I bakgrunden syns rektor Suzanne Stråkander Rockler.

Marianne Ludvigsson från Lions hjälper årets lucia, Julia Forsberg, med ljuskronan. I bakgrunden syns rektor Suzanne Stråkander Rockler. Foto: Pernilla Alsén

Julia är Vadstenas lucia

VADSTENA. I dag överraskades eleverna på Petrus Magniskolan i Vadstena av Lions luciakommitté. Årets lucia heter Julia Forsberg.

Av
Pernilla Alsén

Det är en årlig tradition att representanter från Lions tillsammans med skolans rektor Suzanne Stråkander Rockler, vid ett oannonserat besök i klassrummet meddelar vem som blivit utsedd till årets lucia. Urvalet sker genom lottdragning bland de niondeklassare som anmält sitt intresse.

I år är det Julia Forsmark, 15, som får äran att bära ljuskronan vid de kommande framträdandena.

– Det ska bli kul! säger en glad men förvånad Julia efter att Marianne Ludvigsson från Lions hjälpt henne att prova luciakronan.

Julia Forsmark behöver inte känna sig ensam. Förutom förutom ett tjugotal skolkamrater, åttor och nior, som blir hennes följe i luciatåget, har det också utsetts en "andralucia", som kan hoppa in vid behov; Salome Paping.

– Jag gillar att framträda och sjunga, så det ska bli kul! säger Salome.

Mest ser hon fram emot den mysiga stämningen.

– Och så är det roligt att vi är extra många som är med i år.

5 december lussar lucia och hennes följe för första gången och därefter väntar ett tiotal framträdanden.

13 december är det kröning i Klosterkyrkan och på morgonen samma dag är det luciakonsert för skolkamraterna på Petrus Magniskolan.

Julia Forsberg (t.v.) och Salome Paping är Vadstenas lucior i år.

Julia Forsberg (t.v.) och Salome Paping är Vadstenas lucior i år. Foto: Pernilla Alsén

Publicerad 14 November 2018 15:14