Konstnärsvännerna från Motala, Sira Jokinen Lissa, Danko Lissa Cruz och John Franzén, ställer ut tillsammans för första gången.

Konstnärsvännerna från Motala, Sira Jokinen Lissa, Danko Lissa Cruz och John Franzén, ställer ut tillsammans för första gången. Foto: Pernilla Alsén

Trio med rötterna i konsten

MOTALA

. Att utställningen fick arbetsnamnet "Rötter och svart jord" känns logiskt. Den utställningsaktuella konstnärstrions rötter spretar nämligen åt flera olika håll.

Av
Pernilla Alsen

Vi pratar lite om det här med rötter och tillhörighet när vi ses på K-ringen där Motalakonstnärerna Sira Jokinen Lisse, Danko Lisse Cruz och John Franzén just nu ställer ut.

– Det är något man har med sig på olika sätt, var man kommer ifrån, säger Sira som har sina rötter i Finland.

Hon fortsätter:

– Och det där ändras med tiden. Som liten kanske man skäms över sin bakgrund och nu tycker jag att det är häftigt, en rikedom med flera olika kulturer.

"En rikedom med flera olika kulturer"

Sira är gift med Danko som föddes i Peru och vars föräldrar kommer ifrån Kroatien och Brasilien, så hemma hos familjen Lisse pratas det både engelska, spanska, finska och svenska. Paret träffades under konststudier i USA, där de också bodde under många år, det är därför de fortfarande kommunicerar med varandra på engelska.

Danko berättar att han ganska ofta hamnar i situationer där han inte tycker att han passar in. John, som liksom Sira har rötterna i Finland, känner igen sig.

– Jag har aldrig känt att jag passar in någonstans, egentligen. Men det behöver inte ha med bakgrund att göra, det kan lika gärna vara en personlighet, svårt att veta vad som är vad, menar John Franzén.

Det här med rötterna är alltså ett genomgående tema. Men vad målningarna och konstverken föreställer och betyder är upp till betraktaren att avgöra, tycker skaparna.

De tre konstnärerna är goda vänner sedan länge men det här är första gången de ställer ut tillsammans. Sira och Danko är däremot vana vid samarbete, de både skapar, lever och jobbar tillsammans – till och med på samma verk.

– Det kan jag vara lite avundsjuk på, att de klarar av att jobba på samma målning. Det låter häftigt! säger John.

– Jo, men det är inte helt smärtfritt alla gånger, säger Sira och ler mot maken.

Danko och Sira menar att de kompletterar varandra i arbetet.

– Sira kommer med fantastiska idéer, säger Danko och beskriver sin fru som den som får i gång och styr upp deras gemensamma projekt.

"Kul att få respons på det man gjort "

När Sira ombeds berätta om Dankos styrkor kommer svaret snabbt.

– Han har ett otroligt hantverkskunnande och en enorm känsla i sina händer. Jag har inte samma tålamod.

Både Danko, Sira och John tycker om att ställa ut och uppskattar kontakten med publiken.

– Som konstnär står man mycket ensam i sin ateljé. Det är kul att få respons på det man gjort och se att man kan glädja andra människor, tycker John Franzén.

Utställningen finns att se på K-ringen i Motala till och med 9 december.

Publicerad 19 November 2018 16:22