Ostmarschen i slutet av oktober lockade uppemot 800 personer. På lördag blir det ostfest i Boxholm.

Ostmarschen i slutet av oktober lockade uppemot 800 personer. På lördag blir det ostfest i Boxholm. Foto: Arkivbild/Pernilla Alsén

Osten hyllas med en fest

BOXHOLM

. Protesterna mot Arlas beslut att lägga ner mejeriet i Boxholm fortsätter med full kraft. Kommunen tar strid för varunamnet och nästa vecka arrangeras en fest för att hylla osten.

Av
Pernilla Alsén

Det har gått drygt sex veckor sedan ägarbolaget Arla meddelade att man planerar en nedläggning av Boxholms mejeri och att osten, med varumärket "Boxholmsost", från och med år 2020 ska produceras i Östersund. De massiva protesterna från Boxholmbor och andra ostälskare har inte klingat av. Snarare tvärtom. I Facebookgruppen Boxholmsostens Vänner, med drygt 16 000 medlemmar, fylls forumet dagligen med inlägg och argument för att Boxholmsosten ska bli kvar på hemmaplan, många är de som engagerar sig och ifrågasätter Arlas beslut.

Nu tar också Boxholms kommun strid mot mejerikoncernens planer på att behålla namnet "Boxholmsost", även efter flytten till Östersund. Detta har Sveriges Radio Östergötland rapporterat om i veckan.

I slutet av oktober arrangerades en protestmarsch som lockade omkring 800 personer till Boxholm. Nästa lördag är det dags för en ny manifestation, då ställer den nybildade intresseföreningen Boxholmsostens vänner till med fest. "Kampen om att osten ska stanna i Boxholm fortsätter. Denna gången ställer vi till med Sveriges största lokala OSTFEST på ICA-torget i Boxholm, en fest som vi aldrig kommer att glömma!" står det på evenemangsbeskrivningen på Facebook. Arrangörerna utlovar både musikunderhållning och engagerade tal liksom aktiviteter för barnen. Och ost, förstås.

Lördag 1 december, klockan 14, drar festen igång.

Publicerad 22 November 2018 09:09