Janne Andersson, förbundskapten för herrarnas fotbollslandslag, gläds åt att ungdomsidrotten får ett extra tillskott.

Janne Andersson, förbundskapten för herrarnas fotbollslandslag, gläds åt att ungdomsidrotten får ett extra tillskott. Foto: Pressbild

Miljoner till ungdomsidrotten

ÖSTERGÖTLAND. Ungdomsidrotten i länet får dela på två och en halv miljon kronor. Mest pengar går till fotbollen och ishockey.

Av
Pernilla Alsén

Ungdomsidrotten i Östergötland får dela på 2 588 809 kronor i årets utbetalning av Svenska Spels Gräsroten. Pengarna fördelas över 358 föreningar i länet, varav IFK Norrköpings fotbollsklubb är den förening som får mest pengar, 358 181 kronor. Därefter kommer Åtvidabergs FF, som inkasserar 148237 kronor.

Det är just fotbollen som får den största delen av Gräsrotspengarna. Totalt går närmare 1,7 miljoner kronor till fotbollen medan hockeyn, som kommer på andra plats får knappt 141 000 kronor. Bakom initativet står Svenska Spel och totalt är det 50 miljoner kronor som delas ut. Pengarna fördelas av företagets kunder, som genom att de i samband med eget spel har möjlighet att välja en till tre favoritföreningar i Gräsroten.

Efter fotbollen och hockeyn är det innebandyn som får mest pengar i länet, cirka 78 000 kronor. Handbollen hamnar på en fjärde plats och får drygt 67 000 kronor. Att just ungdomsfotbollen och ungdomshockeyn i länet får så mycket pengar gläder förbundskaptenerna Janne Andersson och Rikard Grönborg:

– Ungdomsfotbollen är navet i svensk fotboll där många unga tjejer och killar får en förståelse för kamratskap och vikten av fysisk aktivitet, säger Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll.

– Pengarna bidrar till att fler barn och ungdomar får möjligheten att snöra på sig skridskor vilket motverkar stillasittandet som numera är så utbrett bland barn och ungdomar, säger Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg.

Enligt en undersökning som gjorts bland föreningarna i landet används pengarna främst till utrustning, utbildning samt cuper och tävlingar.

I Östgötatidningens utgivningsområde är det Vadstena GIF som får mest pengar genom Gräsroten, cirka 41 000 kronor och Västra Hargs IF, som inkasserar drygt 27 000 kronor.

Publicerad 27 November 2018 08:12