"Som en käftsmäll som inte gör ont" beskriver Emma AdBåge sin egen reaktion när hon fick veta att hennes bok "Gropen" tilldelats årets Augustpris. Foto: Pressbild/Sören Andersson

Emma AdBåge fick årets Augustpris

MJÖLBY

. Författaren och illustratören Emma AdBåge är årets Augustprisvinnare i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. AdBåge, som är uppvuxen i Mjölbytrakten, fick priset för sin bok "Gropen".

Av
Pernilla Alsén

Augustpriset ses som ett av de absolut mest prestigefyllda inom svensk litteratur. Emma AdBåge har varit nominerad tre gånger tidigare – men har då fallit på målsnöret. Den här gången var det hon som fick ta emot statyett och prispengar.

– Jag är verkligen jätteglad! säger AdBåge när vi pratas vid ett par dagar efter prisutdelningen.

Hon beskriver känslan när Helena Bergström, som var galans konferencier, meddelade att "Gropen" var det vinnande bidraget.

– Det blev som en chockvåg av glädje i hela kroppen. Som att bli omkullkastad känslomässigt, som en käftsmäll som inte gör ont.

Hon hade inte förväntat sig att vinna.

– Nej, jag har inte det i mig, att jag förväntar mig att tilldelas priser. Jag skapar och tecknar av helt andra anledningar, säger Emma AdBåge som debuterade redan som 18-åring med boken "Mimsan och mormor" som hon skrivit flera år tidigare.

"En chockvåg av glädje i hela kroppen"

Vad prispengarna, 100 000 kronor, ska gå till eller vad utmärkelsen kan komma att betyda framöver har hon inte hunnit fundera så mycket på.

– Men boken kommer ju att nå en större publik och hitta till fler läsare, det är jag förstås väldigt glad över.

Sedan debuten i tonåren har det blivit en lång rad böcker, många egna men också som illustratör åt andra författare, flera gånger i samarbete med tvillingsystern Lisen som också är författare och illustratör. Tillsammans blev de dubbelt prisade för sitt arbete under förra året. I januari fick syskonparet ta emot Svenska Barnboksinstitutets Lennart Hellsing-pris för deras gemensamma bok ”Halsen rapar, hjärtat slår – rim från 0-100 år!” och några månader senare fick de Rolf Wirténs kulturpris, som delas ut till kulturutövare med anknytning till Östergötland.

Just nu jobbar Lisen och Emma AdBåge på en uppföljare till diktsamlingen "Halsen rapar, hjärtat slår..." och samarbetet med systern beskriver hon som "en oerhörd lyx".

– Det är det lyxigaste man kan ha. Vi kommunicerar på ett oerhört sömlöst sätt, har lätt för att förstå vad den andra menar. Dessutom relaterar vi till samma saker, vi har samma minnen, samma humor och står varandra väldigt nära.

Augustpris-juryns motivering:

"Gropen är en livsbejakande hyllning till den fria leken bortom trygghetstänk och säkerhets-certifierade sandlådor. Med dråplig humor och suverän bildbehandling visas att fantasin gror i det obevakade och vilda. Med ett konsekvent barnperspektiv gestaltas barn som ett ”vi” som gör barndom på egna villkor mitt inför de vuxnas ängslan inför all denna urkraft. Aldrig har väl en bok om den grå skolvardagen varit så färgsprakande!"

Emma AdBåge

Ålder: 36 år

Bor: I Kroxhult i Småland

Uppvuxen i: Sya och Västra Harg

Jobbar som: Författare och illustratör

Familj: Man, bonusdotter, två systrar och föräldrar

Intressen: Odling, trädgård, vävning och keramik, musik, film och litteratur

Förebilder: Jag ser väldigt mycket upp till min tvillingsyster Lisen, hon är så lik mig men besitter också kvaliteter som jag fascineras av och avundas. Min lillasyster Ellen är också en förbild, hon är olik mig; modig och trygg medan jag alltid varit väldigt blyg och ängslig.

Publicerad 28 November 2018 11:11