Peter Östergrens vill höja statusen på fotografyrket.

Peter Östergrens vill höja statusen på fotografyrket. Foto: Pernilla Alsén

Mästarfotograf med bilden i fokus

"Fotografering är ett hantverk"

VÄDERSTAD

. Han har varit professionell fotograf i 20 år, nu hänger mästarbrevet på väggen. Peter Östergrens är länets första fotograf som tagit både gesäll- och mästarbrev.

Av
Pernilla Alsen

Företeelsen är ganska ny, berättar Peter Östergrens när vi ses i fotoateljén som han låtit bygga på trädgården på Västbergavägen hemma i Väderstad. Gesällbrev i fotografering fanns även förr, men försvann på 1980-talet för att nu komma tillbaka igen. Förra året tog Östergrens emot sitt gesällbrev under högtidliga former i Blå Hallen i Stockholms stadshus och nu, i början av november, var han där igen för att ta emot sitt mästarbrev.

– Så ser det ut i flera andra yrken, att man måste ha ett certifikat för att få jobba. Kanske blir det så framöver även för de som jobbar med bildhantering, funderar Peter Östergrens.

Han är positiv till att även fotografer numera ingår i systemet där hantverkskunnande lyfts fram och premieras i form av gesällbrev. För att få sitt gesällbrev krävs att man varit verksam fotograf i minst tre år samt att man godkänns i flera olika prov och därtill genomgår viss utbildning. För mästarbrevet behöver man dels ha sitt gesällbrev, dels varit fotograf i minst sex år.

– Det är för att höja statusen på fotografyrket, fotografering är ett hantverk, menar Östergrens.

Peter Östergrens är egen företagare och jobbar främst mot företag, där han fotar både produkter, människor och miljö. Därtill gör han en del porträttfotograferingar och jobbar också med konst. Östergren demonstrerar hur han tar emot beställningar från konstnärer som vill fota av sina målningar, för att sedan skriva ut dem på åldersbeständiga bomullspapper – så kallade fine art prints, som säljs i begränsad upplaga.

Fotat har han gjort sedan ung ålder.

– Ja, sen jag snodde farsans kamera i 14-årsåldern, ler Peter.

"Trivs framför allt med friheten"

Men det var först när han som folkhögskolestudent fick lära sig av en skolkamrat hur man framkallade bilder som intresset väcktes på allvar.

– Det har jag nytta och glädje av än i dag, att jag lärde mig grunderna.

Att jobba på hemmaplan, som sin egen, tycker Peter Östergrens är toppen.

– Jag trivs framför allt med friheten, att jag kan styra min tid.

Att vara fotograf är inget "sju till fyra-jobb", menar han.

– Det är en levnadsstil, något man bär med sig hela tiden.

Att han nu är mästare i sitt inte betyder inte att han är fullärd – tvärtom.

– Det är först nu man inser hur lite man kan, menar Peter Östergrens.

Peter Östergrens

Ålder: 60

Bor i: Väderstad

Familj: Fru och två vuxna barn

Gör: Jobbar som fotograf

Intressen: Musik och bilder

Förebilder: Ansel Adams (amerikansk fotograf, känd för sina svartvita naturfotografier), Richard Avedon (kändisfotograf, USA) och Lennart Nilsson (porträttfotograf från Göteborg)

Publicerad 28 November 2018 00:00