Christer Torebring och Viola Ingvarsson är två av eldsjälarna i föreningen Ödeshög Hjälper.

Christer Torebring och Viola Ingvarsson är två av eldsjälarna i föreningen Ödeshög Hjälper. Foto: Pernilla Alsén

Givmilda Ödshögsbor hjälper utsatta

ÖDESHÖG

. Föreningen Ödeshög Hjälper jobbar med både små och stora projekt och bidrar med både pengar och prylar. Nyligen gick en fullastad långtradare med nyttosaker till behövande i Litauen.

Av
Pernilla Alsén

Ödeshög Hjälpers verksamheten växer stadigt. Bara i år har man delat ut närmare en halv miljon kronor till välgörande projekt i Sverige och runt om världen.

– Vi arbetar lokalt och internationellt, inte så mycket nationellt än så länge, berättar Viola Ingvarsson som är föreningens ordförande.

Lokalt stöttar man bland andra föreningarna Majblomman, Östergötlands Barn och vänstjänsten för de gamla i kommunen. Ingvarsson förklarar att föreningen bidrar med pengar till exempelvis underhållning och utflykter, för att kommunens äldre lite guldkant i tillvaron.

Internationellt stöttar man en lång rad projekt, bland annat i Östeuropa genom samarbetsorganisationen SAM-hjälp i Jönköping. Många av dem med fokus på utsatta barn och kvinnor .

– Med barnen finns möjlighet att bryta den onda cirkeln, säger Viola och berättar bland annat om ett projekt som de stöttar i Rumänien, för att få romska barn att gå i skolan.

Förutom ekonomiska bidrag skickar man också kläder, skor, husgeråd, rollatorer och många andra nyttoprylar, bland annat till kommunens vänort Anyksciai i Litauen.

Föreningen, som är både politiskt och religiöst obunden, drivs helt av ideella krafter och har ett 60-tal medlemmar, varav ett 20-tal som jobbar aktivt med verksamheten. Och arbetskraften behövs, liksom att folk är villiga att skänka möbler, kläder och prylar . Ödeshög Hjälper driver två second hand-butiker; en på Tranåsvägen och på Riddargatan. Upplägget är inte optimalt, men nödvändigt av utrymmesskäl, förklarar Christer Torebring.

Att både han och Viola, liksom flera andra, lägger ner mycket tid och engagemang i föreningen är tydligt, men ingen av dem vill lyfta fram sin egen insats. Däremot öser Torebring beröm över Ödeshögsborna som generöst delar med sig.

– Det är helt makalöst att vi i en liten kommun som Ödeshög får så mycket grejer. Här finns en givarvänlighet som är helt enorm.

Publicerad 29 November 2018 12:33