IFK Motala jublar efter 2-1 mot Sirius.

IFK Motala jublar efter 2-1 mot Sirius. Foto: Tobias Josefsson

Bandy - en sport med charm

MOTALA

. För hundra år sedan var bandy och ishockey samma idrott. Det återspeglas bland annat i att Rögle Bandyklubb faktiskt spelar i SHL, som är Sveriges högsta serie i ishockey för herrar. Det gör däremot inte IFK Motala, en anrik förening med många strängar på sin lyra. Här är det i stället Elitserien i bandy som gäller.

Av
Tobias Josefsson

De blåvita spelarna kämpar som bäst för att säkra ett kontrakt till nästa säsong. Just nu återfinns laget kring de tabellstreck som betyder degradering eller kvalspel. På vägen mot fortsatt spel i högstaligan var hemmamatchen mot Sirius i förra veckan mycket viktig, eftersom även motståndarna befann sig i samma del av tabellen.

Inledningen var fartfylld och positiv, med ledningsmål för IFK Motala två gånger om. Det innebar en motiverad ledning med 2-1 i paus. Andra halvlek blev däremot inte samma upplevelse för den imponerande månghövdade publiken som trotsade kylan för att stötta sina favoriter. En orsak som nämndes i efterhand var den allt sämre isen, som inte tillät något skönspel. Till slut kvitterade Sirius till 2-2 och matchen slutade med delad poäng.

En trogen och tapper publik följer sitt kära IFK.

En trogen och tapper publik följer sitt kära IFK. Foto: Tobias Josefsson

"Isen tillät inte något skönspel"

Bandyn får ofta leva med olika fördomar, mycket beroende på sin karaktär. Det är något speciellt med isen, kylan, mörkret och bollen som faktiskt är svår att se. Men den som vågar ta steget in och har idrottsintresse lär sig snabbt att se rörelsemönster och charmen hos den otroligt fartfyllda sporten.

Utanför isen finns det ännu mer att charmas av. De välkomnande leendena, de glada orden och de många ideellt arbetande människorna som drar sitt strå till stacken för att föreningen ska hållas vid liv imponerar. Souvenirerna som inbringar tre- eller fyrsiffriga belopp per match ger också värme, inte minst till de som i pausen förstärker klädseln med en halsduk eller mössa.

Matchprogram för en ynka tia, 50/50-lotter, försäljning av korv och hamburgare. Många bäckar små är det som gör upplevelsen av ett bandybesök i Motala till en helhet, där historien möter nuet i Elitserien i bandy.

Försäljning av korv sköts av ideella krafter.

Försäljning av korv sköts av ideella krafter. Foto: Tobias Josefsson

Publicerad 03 December 2018 08:54