Inger Axelsson tröttnar inte på julgranar trots att hon både odlar, levererar och säljer dem under en intensiv period innan jul.– Nej, jag tröttnar inte och vill oftast inte ta ut granen, det är mysigt, tycker hon.

Inger Axelsson tröttnar inte på julgranar trots att hon både odlar, levererar och säljer dem under en intensiv period innan jul.– Nej, jag tröttnar inte och vill oftast inte ta ut granen, det är mysigt, tycker hon. Foto: Pernilla Alsén

Så står granen grön och grann

MJÖLBY.

Årets julgransförsäljning är i full gång. Granodlaren Inger Axelsson ger tips om hur du håller din gröna gran grann längre.

Av
Pernilla Alsén

Inger Axelsson från Mjölby odlar gran i Kalmartrakten vid familjens släktgård, julgranar som sedan säljs på olika platser i Mjölby, Mantorp och Linköping. Det något minskade intresset för utegranar till advent som hon noterat av de senaste åren vägs upp av att många julpyntar allt tidigare därhemma.

– Ja, det märker vi att fler och fler tar in granen tidigare nu än man gjorde förr, då många väntade till dagen innan julafton.

"Fler och fler tar in granen tidigare"

I Axelssons sortiment finns både den traditionella rödgranen och den lite kraftigare kungsgranen, men det är bara den förstnämnda som de odlar själva.Kungsgranarna importeras från Danmark, berättar Inger Axelsson, på grund av att det är mer krävande och komplicerat som odlare när det kommer till den sistnämnda sorten.

Sommarens extremvärme och torka tog död på en del träd, men med tanke på omständigheterna klarade sig granarna ändå bra, berättar Inger som till och med kan se vissa fördelar med det varma och torra vädret.

– Granarna har inte skjutit iväg lika mycket, så de är väldigt täta och fina.

Det finns en del tips för att få granen att hålla sig grön och fin längre, menar Inger Axelsson. Det första är att såga ett nytt snitt i granstammen, för att få en färsk yta så att vattnet lättare kan sugas upp.

– Och när det är kallt ute är det jätteviktigt att man inte tar in granen direkt, då åker barren garanterat av, tipsar Inger.

Hon förklarar att granen behöver mellanlanda i ett garage eller förråd – gärna i flera dygn –för att vänja sig vid temperaturväxlingen, innan det är dags att ta in trädet i värmen.

När granen väl är inne är det viktigaste, menar Inger, att den får tillräckligt med vatten.

– Det många missar är att granen dricker mycket första dygnet. Man kanske fyller upp med vatten, men sen dricker den tomt snabbt och då är det kört, det går inte att hämta hem.

Det betyder att julgransfoten måste vara stor och rymlig, poängterar Inger Axelsson, så att det ryms mycket vatten.

– Då kan granen stå fin länge, långt in i januari, om man skulle vilja det.

VISSTE DU ATT...

... varje år förbrukas omkring 3 miljoner granar, vilket kan jämföras med antalet svenska hushåll som är drygt 4,3 miljoner.

Källa: SCB/Skogssverige

Publicerad 03 December 2018 00:00