CajsaStina Åkerström ger julkonsert i Vårfrukyrkan i Skänninge söndagen 16 december.

CajsaStina Åkerström ger julkonsert i Vårfrukyrkan i Skänninge söndagen 16 december. Foto: Pressbild

CajsaStina sjunger in julen i Skänninge

SKÄNNINGE

. Artisten CajsaStina Åkerström slog igenom stort på 90-talet, men drabbades ganska snart av scenskräck. Nu har hon hittat tillbaka till glädjen att stå på scen och nästa vecka kommer hon till Skänninge.

Av
Pernilla Alsen

Hon skivdebuterade 1994 och slog igenom stort med låten "Fråga stjärnorna". Samma år gav hon sig, som nybakad artist, ut på turné med bland andra Magnus Uggla och Orup i Rocktåget och blev CajsaStina med hela svenska folket.

Men artistkarriären och turnérandet blev inte som hon tänkt sig. CajsaStina Åkerström drabbades av svår scenskräck och blev tvungen att ställa in både konserter och turnéer. Nu är Åkerström ute på julturné och har lärt sig tycka om det.

– Jag har jobbat och tragglat med min scenskräck, men de senaste tio åren har jag börjat kunna slappna av. Nu har jag blivit fullständigt förälskad i att vara ute och spela. Det är väldigt, väldigt trevligt!

"Har blivit fullständigt förälskad i att vara ute och spela"

Ett 20-tal kyrkor får besök under turnén som går under namnet "En jul i gemenskap". Nästa helg kommer CajsaStina Åkerström till Vårfrukyrkan i Skänninge för att framträda tillsammans med musikerna Backa Hans Eriksson, Peter Nilsbo och en lokal kör.

– Det blir klassiska julsånger, en och annan egen låt, både lite nytt material och gammalt, Fröding och Taube till exempel.

Att åka runt på kyrkoturné beskriver hon som "en nåd".

– Julen är mystik, oavsett om man är troende eller inte. Det sker så mycket i det kompakta mörker vi befinner oss i och bekämpar med ljus, kyrkorummet är som gjort för den energin. Så jag känner mig väldigt lyckligt lottad att få åka runt och sjunga i så många vackra kyrkor.

Vid sidan av turnerandet arbetar CajsaStina Åkerström dels med en bok, dels med att färdigställa skivan hon planerar att ge ut nästa höst. Dessutom förbereder sig hon och artistkollegan Jack Vreeswijk för den Norgeturné de ska göra i vår, där de hyllar sina fäder Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk.

– Att jobba med Jack är underbart, han har blivit som en bror för mig vilket jag känner värme och tacksamhet över. Vi har väldigt roligt tillsammans.

CajsaStina Åkerström och "En jul i gemenskap" kommer till Vårfrukyrkan i Skänninge söndagen 16 december, klockan 18.

CajsaStina Åkerström

Ålder: 51

Gör: Artist, låtskrivare och författare

Bor: På landet utanför Kalmar

Familj: Ja

Intressen: Läsa böcker, lyssna på musik, spela tv-spel

Förebilder: Min kära mor, hon är en av de starkaste människor och vackraste själar jag vet, Joni Mitchell

Favoritjulsång: "Det är en ros utsprungen" och "Jul, jul, strålande jul"

Publicerad 05 December 2018 00:00