Jenny Persson jobbar med avfall och återvinning på Hulje återvinningscentral i Mjölby.

Jenny Persson jobbar med avfall och återvinning på Hulje återvinningscentral i Mjölby. Foto: Pernilla Alsén

Så återvinner du julens rester

ÅTERVINNING

. Varje år rapporteras det om nya rekord i julhandeln – i år beräknas bara vi svenskar spendera uppemot 80 miljarder kronor på julklappar och andra inköp inför den stora högtiden, enligt siffror från Handelns utredningsinstitut (HUI).

Av
Pernilla Alsen

I genomsnitt lägger vi totalt omkring 7000 kronor per person på mat och klappar, vilket placerar Sverige högt upp på världslistan när det kommer till julshopping i förhållande till antalet invånare. Men den enorma julhandeln betyder inte bara mer pengar till företagen och till statskassan, och mer prylar i hemmen, mat- och julklappsinköp bidrar också till att avfallsberget växer. Men mycket går att återvinna.

– Det är klart att det märks här när det varit jul, men det beror ju också på att vi har stängt några dagar under julen och att många är lediga och passar på att åka hit, säger Jenny Persson som är miljöingenjör på Mjölby kommun.

Hennes arbetsplats är Hulje återvinningscentral. Plast, glas, kläder, fönster, wellpapp, elektronik och metallskrot – här finns ett 30-tal olika utrymmen och kärl att sortera sitt avfall i.

För den som känner sig osäker finns alltid personal att fråga, berättar Jenny Persson, och de flesta är ganska noga med på att lägga rätt sak på rätt plats, menar hon.

– Det vanligaste felet vi ser är nog att många lägger kartonger bland det brännbara.

Ett annat vanligt förekommande fel är att de som sorterar ut kartonger och lägger dem där de ska vara inte tar ur exempelvis som frigolit, plast och snören från förpackningen innan den sorteras.

– Snörena läggs i de brännbara hushållssoporna och presentpapper och kartonger sorteras som pappersförpackningar, påminner Jenny Persson.

Hennes bästa tips för en mer miljövänlig och hållbar jul är att planera.

– Man behöver inte slösa så mycket genom att köpa saker som folk inte vill ha eller mat som ändå inte blir uppäten.

Ett annat förslag är att ge bort upplevelser eller tjänster i stället för prylar.

– Fundera innan du handlar. Man behöver inte köpa bara för att det är billigt.

Presentsnöret läggs i de brännbara soporna medan julklappspapper och kartonger läggs bland pappersförpackningarna vid återvinningsstationen.

Presentsnöret läggs i de brännbara soporna medan julklappspapper och kartonger läggs bland pappersförpackningarna vid återvinningsstationen. Foto: Mostphotos

Publicerad 12 December 2018 10:28