Kommunfullmäktiges beslut är ett stort steg närmare Lalandias etablering i Motala.

Kommunfullmäktiges beslut är ett stort steg närmare Lalandias etablering i Motala. Foto: Pressbild

Ett steg närmare Lalandias etablering i Motala

MOTALA

. Nu har Motala kommun fattat de avgörande besluten för Lalandias etablering. Ett enigt fullmäktige beslutade i förra veckan om fem nya detaljplaner för Varamonområdet.

Av
Pernilla Alsén

Det var nästan precis två år sedan, 14 december 2016, som Motala kommun och Tillväxt Motala bjöd in till presskonferensen där planerna för första gången presenterades – en avsiktsförklaring med danska Lalandia om en etablering i Motala. Etableringen beskrivs som en av de största internationella investeringarna i besöksnäringen i Sverige någonsin.

Sedan dess har kommunens planarbete pågått, för att förbereda för etableringen. Detaljplanerna presenterades första gången i april i år och efter samråd, granskning och synpunkter från berörda har handlingarna omarbetats och justerats ytterligare. Förra veckan var det dags för beslut i kommunfullmäktige.

– Kommunen har drivit ett intensivt arbete för att bana väg för den här etableringen. Jag är stolt och glad över att vi är i mål med det arbetet. Dagens beslut i fullmäktige känns minst sagt lika historiskt som den där dagen för två år sedan, säger kommunstyrelsens ordförande Kåre Friberg (M) i ett pressmeddelande.

Oppositionsråd Elias Georges (S) är också nöjd med beslutet.

– Detaljplanerna bygger på en lång rad utredningar av allt från trafik till strandskydd och de har justerats efter synpunkter från närboende och andra. Dialogen med invånarna har varit viktig genom hela den här processen och den kommer vi givetvis att fortsätta med, säger Elias Georges .

Beslutet innebär att Lalandias planer på en etablering med vattenland, sport- och aktivitetscenter och 550 semesterbostäder nu är på väg att bli verklighet.

Nästa steg är att kommunen skriver ett köpeavtal om marken med Lalandia innan själva genomförandet startar.

–Vi är mycket nöjda med det beslut fullmäktige har fattat i dag. Det innebär att vi kan sätta extra fart på vårt arbete, sa Jan Harrit, vd för Lalandia, efter kommunfullmäktiges beslut.

"Dialogen med

invånarna har varit

viktig"

– Vår ambition är att skapa en anläggning som, tillsammans med den nya kommunala simhallen och kombinerat med attraktiva semesterbostäder, ska bli den ledande aktivitets- och semesteranläggningen i Sverige. Vi ska arbeta hårt för att den ambitionen ska bli verklighet, lägger Harrit till.

Publicerad 13 December 2018 00:00