Äventyraren Johanna Davidsson är van vid snö och extremkyla.

Äventyraren Johanna Davidsson är van vid snö och extremkyla. Foto: Privat

Johanna älskar snö och kyla

VINTER

. Att Johanna Davidsson får en vit jul råder inget tvivel om. Hon befinner sig just nu vid Sydpolen där hon arbetar som guide.

Av
Pernilla Alsén

Äventyraren Johanna Davidsson, med rötterna i Normlösa utanför Skänninge, är van vid snö och extremkyla. För ett par år sedan blev hon första kvinnan att skida ensam till Sydpolen – en sträcka på 1130 kilometer – och i nästan en månad var hon ensam och isolerad på världens kallaste och blåsigaste kontinent.

Nu är Davidsson tillbaka och jobbar som guide för ett företag som tar turister och expeditioner till Antarktis under sommarmånaderna; november, december och januari.

– Jag guidar till exempel sista breddgraden in till Sydpolen. Vi skidar med pulka och bor i tält under de 8-10 dagar som det brukar ta. Personal och gäster flygs från Punta Arenas in till kontinenten, till ett basläger, och sedan vidare till högsta berget på kontinenten, kejsarpingvinkoloni eller Sydpolen, lite beroende på vad gästerna ska göra i Antarktis.

Det blir alltså ingen traditionell jul för Johanna Davidsson.

– Som det ser ut nu kommer jag att guida en grupp till Sydpolen under julen. Kanske vi kommer fram till polpunkten lagom till nyårsafton och får fira nyåret där. Om jag är i baslägret så brukar vi fira med julmiddag och få lite ledighet. Men jag tror, som sagt, att jag kommer att vara ute på Sydpolsplatån och skida. Att jag får en vit jul är i vilket fall som helst helt säkert.

"Att jag får en vit jul är helt säkert"

Medan många svenskar, i den mån det går, gärna underviker gärna snö och kyla är Johanna omåttligt förtjust i den kalla årstiden.

– Jag tycker att vintern är fantastisk! Jag älskar snö och att få vara ute i ordentligt väder. Men jag tycker inte om att frysa. Det bästa är att ha varma kläder och ha det bra trots minusgrader.

En av de saker hon uppskattar med vintern och de svenska årstiderna överlag är variationen.

– Har man varit ute i kylan så är det väldigt mysigt att gå in och tända en brasa och krypa upp i soffan under en filt. Det är inte lika mysigt på sommaren. Jag gillar kontraster. Det är härligt med värme men tycker det är uppfriskande att växla mellan sommar och vinter. Jag skulle inte vilja bo på en plats som har samma temperatur och väder hela året.

Vad gör du helst hemma en ledig vinterdag?

– Just nu är hemma i Tromsø i Nordnorge, där fjällen är precis utanför huset. Så jag skulle ta mina skidor och gå en topptur. Packa picknick, en termos och ta mig ut tillsammans med mina vänner och förhoppningsvis hitta fin pudersnö att åka skidor i.

Har du några tips till alla frusna själar, hur håller man sig varm under årets kallaste månader?

– Ull värmer bra. Dunjacka är också ett bra och varmt plagg. Se till att inte vara törstig eller hungrig, så håller du dig varmare. Varm dryck är alltid bra att ha med sig om man är utomhus. Om det är vind blir köldeffekten mycket större, så vindtäta kläder kan hjälpa. Blir du kall så hjälper det alltid att röra på sig. Hoppa, spring eller kom på något aktivt.

Johanna Davidsson befinner sig just nu i Antarktis där hon jobbar som guide.

Johanna Davidsson befinner sig just nu i Antarktis där hon jobbar som guide. Foto: Privat

Johanna Davidsson

Ålder: 35

Bor i: Tromsø i Norge

Familj: Pojkvän, mamma, pappa, två systrar med familjer

Gör: Sjuksköterska, guide, föredragshållare och äventyrare

Intressen: Klättring, skidåkning, friluftsliv och mat

Förebilder: Mina systrar och Cecilie Skog (äventyrare)

Publicerad 14 December 2018 10:38