De östgötska lantbrukarna får ekonomiskt stöd, i många fall extra välkommet efter sommarens värme och torka.

De östgötska lantbrukarna får ekonomiskt stöd, i många fall extra välkommet efter sommarens värme och torka. Foto: Arkivbild/Pernilla Alsén

Över en halv miljard till östgötska lantbrukare

ÖSTERGÖTLAND

. 550 miljoner kronor betalades nyligen ut i gårdsstöd till länets lantbrukare. Ett välkommet tillskott i sviterna efter den extremtorra sommaren.

Av
Pernilla Alsén

Pengarna, som delas ut årligen, är i år extra välkomna för många lantbrukare efter sommaren värme och torka. Totalt rör det sig om drygt 700 miljoner som kommer de östgötska lantbrukarna till del, en del har betalats ut tidigare under hösten.

– Det känns bra att vi kan betala ut årets gårdsstöd enligt plan till de flesta av lantbrukarna. I år har många lantbrukare det extra tufft efter sommarens värme och torka som både givit minskade intäkter och ökade utgifter, säger Jonas Källming som är lantbruksdirektör på Länsstyrelsen Östergötland.

Större delen av det belopp som betalas ut den 7 december utgörs av gårdsstödet som infördes 2005 och finansieras av EU. Lantbrukare kan få stödet för både åker- och betesmark i enlighet med EU:s jordbrukspolitik. Utbetalningarna fördelas på länets 3 260 lantbrukare vilket gör att varje i snitt får lantbrukare omkring 215 000 kronor.

Publicerad 17 December 2018 00:00