Kristin Ericsson är verksamhetsledare och rådgivare på Nyföretagarcentrum Västra Östergötland.

Kristin Ericsson är verksamhetsledare och rådgivare på Nyföretagarcentrum Västra Östergötland. Foto: Pernilla Alsén

Hon hjälper många att starta eget

ÖSTERGÖTLAND

. Nyföretagandet här i västra länsdelen ökar just nu mer än i övriga landet i genomsnitt. Det glädjer Kristin Ericsson som är rådgivare och verksamhetsledare på Nyföretagarcentrum i Västra Östergötland.

Av
Pernilla Alsen

– Just nu ser det väldigt bra ut, men vi lever i en föränderlig värld. Hur det ser ut när året är slut blir spännande att se, säger Kristin Ericsson på Nyföretagarcentrum Västra Östergötland som innefattar Motala, Vadstena, Ödeshög och Boxholm.

Till och med oktober i år har det startats 214 företag i området, vilket är en ökning med 2,4 procent jämfört med samma period förra året.

Tittar man på motsvarande siffror för hela länet och i riket ser man i stället en minskning med 5,4 respektive 6 procent när det gäller nyföretagandet, visar siffror från Bolagsverket.

Framför allt har Boxholm bidragit till de fina siffrorna, berättar Kristin Ericsson.

– Boxholm har gått väldigt bra i år, vilket är väldigt roligt. Förra året startades det 7 företag i Boxholm enligt Bolagsverket och i år, fram till sista oktober, har det startats 18 företag.

Vad den positiva trenden beror på är svårt att svara på, menar hon.

– Hur många som startar eget beror på yttre faktorer som vi inte kan påverka i någon större utsträckning; politiska beslut, möjligheten att få starta eget-bidrag, finansieringsmöjligheter, konjunkturläget.

Uppemot en fjärdedel av alla nyföretagare i Vadstena, Motala, Ödeshög och Boxholm kommer till Nyföretagarcentrum Västra Östergötland för att kostnadsfritt få råd och stöd. Verksamheten finansieras av det lokala näringslivet och kommunerna. Här kan man få enskild rådgivning, delta i mentorprogram samt seminarier och andra aktiviteter.

Kristin Ericsson är både hoppfull och nyfiken inför framtiden när det gäller nyföretagandet i området.

– Det ska bli väldigt spännande att se vad som händer med Lalandia, det kommer att komma många nya företag i samband med det. Till exempel blir det lättare att driva en restaurang eller butik när det kommer turister året runt istället för, som nu, bara på sommaren.

För att lyckas som nyföretagare krävs många olika saker, menar Kristin Ericsson som här lyfter fram det hon tycker är viktigast i starten:

  Ta kontakt med oss på Nyföretagarcentrum, så pratar vi om din affärsidé.

  Titta hur det ser ut på marknaden när det gäller din målgrupp, konkurrens och behov.

  Räkna på det – hur kan jag tjäna pengar?

  Håll koll på vilka regler och bestämmelser som gäller i den aktuella branschen.

  Sälj, sälj, sälj – se över ditt nätverk och boka in möten.

  Ta hjälp - vilka känner jag som jag kan ställa frågor till och ta hjälp av?

Publicerad 18 December 2018 11:00