Fyrverkerier på pinne kommer att förbjudas under nästa år.

Fyrverkerier på pinne kommer att förbjudas under nästa år. Foto: Mostphotos

Fint men farligt med fyrverkeri

SÄKERHET

. Tillhör du dem som tycker att nyåret bör firas in med ett sprakande fyrverkeri? I så fall bör du vara noga med säkerheten och glöm inte heller att kolla upp vilka regler som gäller där du befinner dig.

Av
Pernilla Alsen

Varje år skadas ett hundratal personer så allvarligt av fyrverkerier att de måste söka vård. De flesta är män och många är under 18 år.

I Många av de fall när skador uppstår är raketer på pinne inblandade. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har därför beslutat att det ska krävas ett särskilt tillstånd för att hantera dessa pjäser. Förbudet börjar dock att gälla först i mitten av nästa år.

Smällare däremot, alltså fyrverkeriprodukter vars främsta effekt är just att den smäller, är förbjudna. Dock finns det många andra fyrverkeriprodukter, som skjuts upp och briserar i luften, som också ger i från sig ljud i form av knallar. Därför kan man uppleva att det, trots förbud, ändå smäller när det är dags att fira in det nya året.

Vem får skjuta – och när?

Du måste ha fyllt 18 år för att köpa, inneha eller avfyra fyrverkerier. Att köpa till någon som är yngre är därmed förbjudet. Normalt krävs det tillstånd för att skjuta raketer, men på många platser är det tillåtet mellan vissa klockslag under nyårsafton, med undantag för vissa tätorter. Är du osäker på vad som gäller där du bor eller firar nyår kan kommunen eller polisen ge svar.

Publicerad 26 December 2018 00:00