Ulrika Säljeby är yogainstruktör på Yogaro, som håller till i Tre Rum för Hälsa i Vadstena.

Ulrika Säljeby är yogainstruktör på Yogaro, som håller till i Tre Rum för Hälsa i Vadstena. Foto: Pernilla Alsén

Starta året med yoga

HÄLSA.

Nytt år, nya vanor – många ser årsskiftet som en nystart och anledning att införa nya vanor. Kanske kan yoga, den mångtusenåriga traditionen, vara ett sätt att starta ett nytt hälsosamt liv?

Av
Pernilla Alsén

De positiva effekterna av yoga är många, både fysiskt och psykiskt. Det menar yogainstruktör Ulrika Säljeby från Vadstena. Hon har yogat sedan mitten av 1990-talet och sedan några år tillbaka håller hon klasser i Tre Rum för Hälsa i Vadstena. Säljeby har sett ett ökat intresse de senaste åren.

– Ja, yogan har blivit rumsren, kan man säga. Det pratas mer om det och det finns en större nyfikenhet nu än tidigare.

En annan tydlig skillnad är att allt fler män söker sig till yogastudion, berättar hon.

Ulrika beskriver det som att man i yogan får verktyg att hitta in i och lär känna sin egen kropp, bland annat genom andningsövningar och stretching. Tanken är att man ska kunna tillgodogöra sig de positiva effekterna även utanför yogasalen, i vardagen, menar hon.

– Jag är inte så mycket för att lära ut avancerade ställningar, det handlar mer att få en fungerande kropp som inte gör ont och att vara mer i harmoni med sig själv.

Det finns en rad olika yogaformer, som alla passar för olika behov, och de positiva effekterna är många, tycker yogainstruktören.

– Yogar du för att du vill bli mjukare i kroppen kommer du automatiskt känna dig mer avslappnad, du får mer kontakt med dig själv och du sover bättre, blir klarare i huvudet. Kommer du hit för att du har stress- eller sömnproblem, då får du också en mjukhet inuti vilket gör att du får bättre tålamod och tolerans. Kanske också förmågan att sortera bättre i sitt eget, vad som egentligen är viktigt.

Via yogan kan man, enligt Ulrika, hitta hjälp mot exempelvis sömnstörningar, stress och fysiska besvär som stelhet och ryggont. Säljeby tycker att yoga är en svårslagen träningsform, att det finns något för alla.

En vanlig missuppfattning om yoga är det mest handlar om att sitta still, men i till exempel formen Ashtanga får man en rejäl fysisk utmaning.

– Då tränar man för att stärka musklerna samtidigt som man förbättrar smidighet och kondition, man blir rejält svettig, försäkrar Ulrika.

Det finns en rad olika yogaformer, som passar för olika behov.

Det finns en rad olika yogaformer, som passar för olika behov. Foto: Pernilla Alsén

Publicerad 02 January 2019 00:00