Tilda Czigler, Lina Rosén, Evelina Borg, Ellen Rhedin, Alva Nygren och Wilma Peterson driver RunIt UF tillsammans.

Tilda Czigler, Lina Rosén, Evelina Borg, Ellen Rhedin, Alva Nygren och Wilma Peterson driver RunIt UF tillsammans. Foto: Pernilla Alsén

Välgörande lopp är deras affärsidé

MJÖLBY

Just nu driver närmare 1500 gymnasieelever UF-företag i länet. Ett av företagen är RunIt UF, som i vår ska arrangera ett lopp till förmån för Cancerfonden.

Av
Pernilla Alsén

1 431 gymnasieelever i Östergötland driver UF-företag detta läsår, visar siffror från Ung Företagsamhet som utbildar unga i entreprenörskap i skolan.

Ett av företagen är RunIt UF, som drivs av sex andraårselever på Kungshögaskolans ekonomiprogram i Mjölby. Deras affärsidé är att arrangera ett lopp för att samla in pengar Cancerfonden.

– Det kändes som en roligare och större utmaning att anordna en aktivitet än att sälja en vara, säger Evelina Borg.

Dessutom tycker de unga företagarna att det gärna får hända lite mer i Mjölby.

– Det blir en kul grej, det händer något på stan. Om man inte vill vara med och springa kan man ju komma och kolla, tycker Wilma Peterson.

Att de valde Cancerfonden som mottagare av de insamlade pengarna har flera skäl.

– Vi gjorde en marknadsundersökning där vi tog reda på vad de flesta skulle vilja skänka pengar till, förklarar Lina Rosén.

– Och de flesta känner ju någon som är drabbad, fyller kollegan och klasskamraten Tilda Czigler i.

"De flesta känner någon som är drabbad"

Företagets mål är alltså inte att tjäna pengar för egen del, även om tanken på UF-företagandet är att gå med vinst, förklarar Ellen Rhedin.

– Vi kommer att skänka så mycket pengar vi bara kan, säger hon.

Loppet, som kommer att gå genom centrala Mjölby, längs med ån, 27 april är 5 kilometer långt för vuxna och 800 meter för barn. Start och mål kommer att vara vid Jerikodalstorget utanför gallerian. Deltagarna väljer själva om de vill springa eller gå och anmälningsavgifterna kommer till största del att komma Cancerfonden till del.

Mer info på Facebook-evenemanget "RunIt UF Löplopp"

Publicerad 04 January 2019 00:00