Ture Herrgårdh, 18, från Mjölby är årets Polstjärnepristagare.

Ture Herrgårdh, 18, från Mjölby är årets Polstjärnepristagare. Foto: Pressbild/Olle Gustafsson

Musikpris till Ture Herrgårdh

MJÖLBY

. Trumpetaren Ture Herrgårdh, 18, från Mjölby vann i helgen den prestigefyllda musiktävlingen Polstjärnepriset. Vinstsumman, 50 000 kronor, ska gå till en ny trumpet.

Av
Pernilla Alsén

Den landsomfattande musiktävlingen Polstjärnepriset, som i helgen avgjordes i Göteborgs konserthus, avslutades med att fyra finalister framträdde ackompanjerade av Göteborgs Symfoniker och med Rumon Gamba som dirigent.

Som slutlig vinnare till Polstjärnepriset 2019 stod trumpetaren Ture Herrgårdh.

”En mycket vacker ton och högt utvecklad teknisk nivå på sitt instrument. Han visar ett moget och reflekterat musicerande med en imponerande, fokuserad scennärvaro. En mycket värdig vinnare. löd juryns motivering.

18-åringen från Mjölby, som är den första trumpetaren att ta hem vinsten, möttes av stående ovationer när han förkunnades som vinnare.

– Det känns helt overkligt än så länge, men det är så klart enormt kul! säger Herrgårdh.

Prispengarna, 50 000 kronor, ska gå till en ny trumpet.

– Den hade jag beställt långt innan tävlingen, utan en aning om att jag hade chans att vinna.

Polstjärnepriset är en tävling för unga musiker från 14 till 18 år som arrangeras av Vänersborgs kommun. Tävlingen är öppen för deltagare från hela Sverige.

Syftet med tävlingen är att lyfta fram den klassiska musiken och dess instrument, att ge unga musiker ett kontaktnät för framtiden, och att ge en bild av vad yrkeslivet som musiker innebär. Varje år är det delfinal i Vänersborg. Av de åtta delfinalisterna är det sedan fyra som tar sig vidare till finalen i Göteborgs konserthus. Prissumman är på totalt 70 000 SEK varav vinnaren får 50 000.

Publicerad 07 January 2019 10:31