Arbetslösheten fortsätter nedåt, både i länet och i hela landet.

Arbetslösheten fortsätter nedåt, både i länet och i hela landet. Foto: Mostphotos

Arbetslösheten fortsatt nedåt

ÖSTERGÖTLAND

. Arbetslösheten i länet fortsätter att minska. Mest minskar den bland unga personer.

Av
Pernilla Alsén

Arbetslösheten fortsätter nedåt. För ett drygt år sedan, i december 2017, var närmare 19 000 östgötar inskrivna på Arbetsförmedlingen. Ett år senare, i december 2018, är motsvarande siffra 17 700, vilket motsvarar en arbetslöshet på 8 procent - en minskning med 0,8 procentenheter.

Snabbaste minskningen sker bland de unga, mellan 18 och 24 år. Ungdomsarbetslösheten är nu nere i 10 procent jämfört med 12 procent året innan.

Arbetsmarknaden i länet är mycket stark

– Det råder ingen tvekan om att arbetsmarknaden i länet är mycket stark. Efterfrågan på arbetskraft är stor inom nästan alla branscher, säger Håkan Lindell, analytiker på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Skillnaden är dock stor om man jämför personer med och utan gymnasieutbildning. Arbetslösheten bland gymnasieutbildade i länet ligger på 6,2 procent, medan den är närmare 27 procent bland de som saknar en gymnasieutbildning.

- Dessa siffror talar för sig själv. Korttidsutbildade har mycket svårt att få fäste på arbetsmarknaden och en fullgjord gymnasieutbildning är ofta ett grundkrav som arbetsgivarna ställer, menar Håkan Lindell.

Sett till hela landet ligger arbetslösheten på 7 procent, en minskning med en halv procentenhet jämfört med året innan och den lägsta siffran sedan 2008.

Publicerad 14 January 2019 14:28